Prepovedano početje: Politik se na Facebooku hvali z zaščiteno školjko

A.S.
22.08.2018 12:42

Nekateri so pod objavo zapisali jezne komentarje in ga spraševali, ali ve, da se je slikal z zaščiteno školjko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Član največje hrvaške parlamentarne stranke je na Facebooku objavil sporno fotografijo.
Facebook

Član HDZ Ernest Forjan, mestni svetnik v Koprivnici, je včeraj na svoji Facebook strani objavil sliko z leščurjem, ki je strogo zaščitena školjka, njeno nabiranje pa je prepovedano.
"Prvi človek HDZ v Koprivnici", kakor mu pravijo na spletni strani stranke, je letos na dopustu v Biogradu, poroča Index. Na svoji strani je objavil fotografijo z dopustovanja, na kateri drži v rokah leščurja. "Biograd N/M 2018. To je to za letošnje leto," je še dopisal zraven bivši kandidat za župana Koprivnice.
{facebookpost}https://www.facebook.com/photo.php?fbid=983530721808175&set=a.211024292392159&type=3&theater{/facebookpost}
Veliki leščur je na Hrvaškem zaščiten in je v kategoriji strogo zaščitenih vrst, kazen pa lahko sega vse od 60 do 4000 evrov. Tudi ministrstvo je že opozarjalo na ogroženost velikega leščurja, turisti pa jih vseeno radi nabirajo, saj izgledajo zanimivo in se nahajajo blizu obale.
Nekateri so pod objavo zapisali jezne komentarje in ga spraševali, ali ve, da se je slikal z zaščiteno školjko. Dve uri po objavi je Forjan povedal, da je leščurja dobil od otrok. "V življenju ni nikoli tako, kot izgleda na sliki. Školjke nisem nabral jaz, temveč so jo otroci – prosil sem jih, naj mi jo dajo, da jo lahko nesem v morje," je zapisal in dodal: "Moja napaka je le, da sem se z njo slikal, preden sem jo vrnil v morje."
Veliki leščur (Pinna nobilis) je ena izmed največjih sredozemskih vrst školjk in lahko meri tudi do 120 centimetrov v dolžino. Školjka je učinkovit filter, ki iz vode preceja planktonske organizme in organski drobir, tako pa izboljšuje kakovost morske vode.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta