Presenetljivi rezultat 17 let dolge raziskave: To je najbolj stresni poklic na svetu

A.L.
14.04.2023 12:11

Že res, da skoraj ni službe, ki občasno ne bi bila stresna, a znanstveniki so v dolgotrajni raziskavi odkrili, katera služba je najbolj stresna med vsemi. In rezultat je presenetljiv.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Borzni posrednik, voznik avtobusa, vzgojiteljica, pilot, zdravnik, vse to so poklici, za katere si lahko predstavljamo, da zasedajo prvo mesto na lestvici najbolj stresnih služb na svetu. A najbolj stresno delo na svetu je, sodeč po raziskavi ene od kitajskih univerz, delo natakarja.

Na prvi pogled nekoliko presenetljiv rezultat, saj gre za delo z manj odgovornosti kot v katerem drugem poklicu. A ob dobrem premisleku je situacija pravzaprav jasna. Natakarji so med delovnim časom nenehno psihično in fizično obremenjeni, faktor stresa je izredno visok.

V zameno prejmejo le malo hvaležnosti, delo je tudi zelo neprilagodljivo, za razliko od denimo zdravnikov pa natakarji za svoje delo običajno niso nagrajeni z raznimi priznanji. Znanstveniki so tako v študiji, ki je trajala dolgih 17 let in vključevala 136 tisoč udeležencev, ugotovili, da stres povzroča veliko pogostejšo uporabo cigaret in alkohola med natakarji. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta