Preverili smo cene: Kako Slovenci doživljamo ponudbo na Hrvaškem

Gregor Grosman Gregor Grosman
28.06.2018 05:31

Ne glede na sezonsko podražitev cestnin, trajektov in ta čas visokih cen goriva ostaja mnogim Slovencem hrvaško morje še zmeraj prva izbira.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gostinski lokali v pristanišču v Splitu so bili polni. 
Gregor Grosman

Mediji smo objavili, za gostinskimi mizami je odmevalo in med prijatelji se je glasno razpravljalo. Spet podražitve na Hrvaškem. Sezonsko povišanje cestnin in trajektnih prevozov, tudi mostnine na otok Krk, poleg tega je gorivo pri južnih sosedih trenutno rekordno drago. Kje so šele (pre)dragi gostinci, ki turiste odirajo pri kavicah in sladoledih, pa trgovci, ki se zavedajo, da marsikdo nerad s seboj tovori vse, kar bo na dopustu pojedel in spil, in temu prilagajajo cene. Ker je bilo z vseh koncev slišati, da zaradi vsega naštetega hrvaški otoki in obala resnično niso več sanjska destinacija za povprečnega Janeza, smo se odločili na lastni koži izkusiti te oderuške cene. In bili na koncu presenečeni. Odpravili smo se od Maribora do Splita, se nazaj grede ustavili v nekaj krajih ob obali ter obiskali tudi otok Krk.

Tudi most na otok Krk se je podražil.
Gregor Grosman
Podražila se ni edino cestnina od Gruškovja do Zagreba.
Gregor Grosman

"Če si ne moreš privoščiti, pa ostani doma"

Prva sogovornika v avtomobilu s slovenskimi registrskimi oznakami smo hitro našli. Na počivališču Brinje se je ustavila Neva Natek iz Celja, ki se je po tem, ko se je spogledala s partnerjem, začudila: "Kakšne višje cene?" Nič se nista pred odhodom pozanimala o podražitvah. Kot vsako leto sta bila na poti na Ugljan, do koder imata štiri do pet ur vožnje plus prevoz s trajektom. "Hrvaška je dražja, ampak saj gre tudi razvoj naprej in to ima svojo ceno. Meni se zdi, čeprav še nisem tako stara, da je velika razlika v ponudbi, če jo primerjamo s tisto pred 20 leti. Je dražje, ampak tudi več dobiš. Je kot doma, samo da je več turistov," meni Neva. "Mislim, da je preveč ljudi in da bi lahko bilo mirno še dražje. Če si ne moreš privoščiti, pa ostani doma," je bil iskren njen sopotnik, ki meni, da infrastruktura preprosto ne more pogoltniti takšnega navala turistov, voda je umazana, gneča na cestah, v gostilnah, na morju, skratka povsod. Prednost dopustovanja na Hrvaškem Neva vidi predvsem v bližini, češ da lahko greš večkrat za krajši čas. "Hrvaška je tako blizu, da je pravi luksuz, da lahko sedeš v avto in se pelješ na morje. Ni treba iti z letalom."

Splitska riva je še sorazmerno prazna. Kmalu ne bo več tako. 
Gregor Grosman
Trajektni prevozi so v turistični sezoni krepko dražji, a ne za prebivalce otokov. 
Gregor Grosman

Trajekt podraži potovanje

Prevoz na otoke se podraži vsako sezono, cene pa so različne za domačine in tujce. In kako imajo prevoz na otoke s trajekti urejen domačini, če vemo, da tujci plačamo višjo ceno? "Imamo posebne dokumente tako za avtomobile kot za osebe za 50-odstotni popust glede na polno ceno. Vendar to velja le za nakup enkrat dnevno. Če bi se moral peljati drugič v istem dnevu, bi plačal polno ceno," nam je pojasnil Josip z Brača, medtem ko je čakal na trajekt.

Gregor Grosman
Gregor Grosman
Gneča pri kiosku za nakup vozovnic za trajekte Jadrolinije. 
Gregor Grosman
Gorivo na avtocestnih bencinskih servisih je dražje. 
Gregor Grosman

Ponekod še predsezona, drugod že glavna

Zanimivo je, da smo v Turnju 20. junija spali še po predsezonskih cenah in tudi vse v mestu je kazalo na to, da se glavna sezona še ni začela. Medtem je na Krku glavna sezona že od 15. junija. Družina Mandić je ena prvih, ki so oddajale apartmaje v Turnju, kraju z okoli 1200 prebivalci. Sobe z WC-jem na dvorišču so oddajali že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Josip in Vesna Mandić v zadnjih letih opažata, da je veliko Slovencev tukaj kupilo hiše in stanovanja, ocenjujeta pa, da je v sezoni več kot 50 odstotkov gostov iz Slovenije, največ v juliju. Gre predvsem za družine, ki ostajajo od tedna do deset dni.

Josip in Vesna Mandić (Apartmani Mandić), Turanj
Gregor Grosman
Luka Ljutić (Kamp Ljutić)
Srečko in Senja Šabeder sta si v kampu Ljutić postavila mobilno hišico in uredila okolico. 
Gregor Grosman
Srečko in Senja Šabeder
Gregor Grosman
Znano gostišče Macola na počivališču Zir radi obiščejo tudi slovenski dopustniki na poti do morja.
Gregor Grosman

Gostinci so prijazni, trgovke pa ne več

​Žiža Milojković in njen soprog Fadi iz Domžal dopust že vsaj 20 let preživljata na Hrvaškem, tja se odpravita parkrat na leto. Bila sta že v Umagu in na Rabu, a Krk je najbližji, je povedal Fadi. "Hči ima mobilno hišico v kampu na Krku, so zelo udobne." Se je pa skozi leta spremenila gostoljubnost Hrvatov, sta ugotovila: "Gostinci so še prijazni, trgovke v trgovinah pa ne več tako kot nekoč. V gostilnah ne opaziva toliko podražitev, v trgovinah pa. Voda, meso pa kakšni piškoti so tukaj dražji kot pri nas. Občutno." Fadi je pojasnil, da se včasih bolj splača kaj pojesti v gostilni kot pa kupiti v trgovini in si obrok pripraviti. Nekaj živil si tudi pripeljeta s seboj, "a včasih smo nosili več," je obujal spomine. Konzum je drag, Lidl ima primerljive cene s slovenskimi prodajalnami, sta nas še podučila. Je pa zanimiva primerjava med zamrznjeno liziko z okusom pomaranče, ki je v Lidlu v Biogradu stala 2,79 kune, v supermarketu Plodine na Krku pa 7,99 kune.

Pica vredna 60 kun. 
Gregor Grosman
Gregor Grosman
Sašo Bizjak
Claudia in Klaus, nemška turista iz Kölna. 
Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta