Pripravite dom, še preden pride mladiček

Katarina Zore
23.04.2024 00:00

Ko se odločimo za novega pasjega mladiča, to prinese tudi nekaj sprememb v našem domu. Da ne bi bile preveč stresne, lahko stanovanje ali hišo prilagodite že pred njegovim prihodom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Mehko ležišče za malo kepico

Vsak pes potrebuje svoje mehko ležišče za udoben počitek, mladiček še toliko bolj, saj se ne more več stisniti k svojim bratcem in sestricam ali mami. Ležišča za mladičke naj bodo narejena iz pralnih in trpežnih materialov, ker so še nagnjeni k nesrečam pri opravljanju potrebe pa tudi uničevanju in žvečenju pohištva.

Da se bo mala kepica počutila še bolj varno in prijetno, dodajte še kakšno plišasto igračo. Če pes svojo prvo posteljo preraste, novo izberite glede na mehkobo, ki mu najbolj ustreza, torej odvisno od tega, ali raje počiva na mehkem na kavču ali poležava na trdem parketu.

Bivalni boks za večjo varnost

Na prvi pogled kovinski bivalni boks spominja na kruto kletko, v resnici pa lahko postane varno zatočišče v vašem domu, če se mladiček v njem dobro počuti. Počasi ga spoznavajte z boksom in ga navajajte nanj. Tako lahko postane njegov najljubši prostor za počitek in manj verjetno bo, da ga bo uporabljal za stranišče, torej boste tako obkljukali še navajanje na sobno čistočo. Med vašo odsotnostjo bo lahko v miru počakal, vaše stanovanje pa bo varno pred pasjimi vragolijami in raznimi nesrečami. Seveda psa v boksu nikoli ne puščamo samega več kot nekaj ur.

Primerna temperatura zraka tudi doma

Ker lahko poleti tako kot v avtomobilu tudi v stanovanju temperature hitro narastejo, ga je treba v vročih mesecih primerno hladiti. Klimatske naprave so preprosta rešitev, s katero boste preprečili pregrevanje svojega hišnega ljubljenčka in se izognili zdravstvenim težavam.

Še preden se odločite za klimatsko napravo, premislite, kaj si želite in kaj potrebujete, posvetujte se s strokovnjakom, povprašajte po glavnih prednostih določenega modela, tehničnih specifikacijah, energetski nalepki, njegovi (ne)slišnosti in možnosti upravljanja (prek aplikacije).

Shutterstock

Nekatere klimatske naprave so zaradi inovativne inverterske tehnologije energijsko zelo učinkovite, tišje ter s filtri na osnovi plazme odlično očistijo zrak in odpravljajo neprijetne vonjave.

S sesalnikom nad dlake v stanovanju

Vsi obožujemo svoje kosmatinčke, malo manj pa nas razveseljuje njihova dlaka na preprogah, blazinah, sedežni garnituri, še najmanj pa na naših oblekah. Večina psov in mačk v pomladnih mesecih izgubi svoj debeli zimski kožuh, da jim poleti ni preveč vroče. Da boste obvladali položaj in vzdrževali red v domu, psa vsak dan pokrtačite z gosto krtačo ali glavnikom. V veliko pomoč pri čiščenju doma vam bo seveda sesalnik.

Robotskemu sesalniku lahko natančno določimo območje delovanja. 
Shutterstock

Najučinkovitejši imajo dovolj močno sesalno silo, da lahko očistite tudi težje dostopne površine, debele preproge in ležišče. Na trgu je veliko različnih modelov, odločite se za tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam, takšnega z žico ali brezžičnega, z vrečko ali brez. Danes se vse več lastnikov psov in mačk odloča za robotske sesalnike, ki imajo zaradi laserja in kamere že zelo natančno navigacijo, umetna inteligenca pa omogoča pametno sesanje in samodejno prilagajanje sesalne moči. Takšna naložba vam bo prihranila kar nekaj časa. Dlake, ki ostanejo na vaših oblačilih, boste najlažje odstranili z lepljivim valjčkom ali lepilnim trakom, če valčka nimate pri roki. Vsi, ki ljubljenčkom dovolite, da z vami uživajo na kavču, premislite, ali bi si raje omislili pralne prevleke. Veliko lažje jih boste posesali in očistili, tudi operete jih lahko, da se izognete pršicam in bakterijam. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.