Radiotelevizija Slovenija: Kdo je Kadunčev boter?

Boštjan Klun
25.10.2017 06:23
Kakšno bo vodenje, kakšne ovire ga čakajo, zakaj je zamrznil status upokojenca in prišel »nazaj« in kdo so njegovi strici iz ozadja, so bila jadralcu, košarkarju, filmarju in direktorju že nič kolikokrat postavljena vprašanja, a Igorju Kaduncu, prvemu človeku RTV Slovenija, nanje ni bilo težko vnovič odgovarjati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Generalni direktor RTVS Igor Kadunc.
Obrazi
Generalni direktor RTVS Igor Kadunc.
Obrazi
Igorjem Kaduncem

Kdo vodi RTV?

“Zanimivo vprašanje. Delal sem s financami, a vedno me je zanimala tudi umetnost. Požiral sem knjige v Pionirskem domu, igral košarko, zgradil sem jadrnico. Vse to mi pride sedaj prav. Vodenje je izziv, ki sem ga spoznal kot mlad direktor interne banke, ko so me še v svinčenih časih poslali na izobraževanje v Anglijo. Spoznal sem, da sam ne moreš uspeti. Tu je potrebno veliko razumevanja do številnih profilov in poklicev, ob katerih se zaveš, kako težko je to delo. Seveda je vodenje RTV Slovenija drugačno od vodenja banke, a principi ostajajo enaki: pogovarjaj se, pridobivaj, selekcioniraj informacije, predlagaj in preveri pravilnost odločitev ter jih udejanji. Zavod je specifičen, saj sta vedno vsaj dve resnici, a težje, ko je, bolj moraš biti previden. Obdan z dobrimi ljudmi, ki mi pri tem pomagajo, sem naletel na podporo večine in zato lahko stvari delujejo

Kdo je njegov boter?

“Nihče. Z nikomer se nisem pogovarjal, z nobenim politikom nisem govoril in nihče me ni poklical. Vsi so začeli postavljati tovrstna vprašanja takrat, ko sem bil imenovan. Vsem sem povedal tako, kot sem ponovil tudi vam. Nobena stranka ni z menoj navezala stika niti jaz nimam odnosov z nobeno. Ko sem predlagal posamezne ukrepe ob razrešitvi direktorice, nisem nobenega spraševal, ali je to prav. Delam po svoji vesti! Tudi ko sem se prijavljal, sem ocenil, da nobena politična stranka ne bo zmogla zagotoviti, da bi na to mesto prišel direktor, ki bi dobro poznal delovanje RTV-ja.”

Zdaj se počutim koristnega

“Poglejte, gre enostavno za to, da v tem delu uživam. Ničemur se, da rečem, nisem odpovedal, razen nekemu življenju, ki me ni v celoti polnilo. Zdaj se počutim koristnega in vem, da kar tukaj delamo, delamo dobro, v dobro javne RTV. Kar ostane za nami, je odvisno prvenstveno od nas. Smo se pripravljeni potruditi, dati nekaj svetu, našim otrokom, naši družbi konec koncev? Če pri tem čutiš še zadovoljstvo, ko nekaj spreminjaš, potem je, lahko rečem, bila to celo moja dolžnost.”
Cel članek lahko preberete v oktobrski številki revije OBRAZI.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta