Raščan je prestopil prag zapora

Tina Recek Tina Recek
28.09.2018 20:36

Nekdanji lastnik in direktor podjetja Delo Revije Matej Raščan je danes zvečer pričel s prestajanjem štiriletne zaporne kazni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Raščan
Roman Šipić/Delo

Matej Raščan, nekdanji lastnik in direktor podjetja Delo Revije, je danes okoli osmih zvečer prestopil prag zapora na Dobu. Tu bo preživel štiri leta zapora, kolikor je bil lani oktobra obsojen zaradi zlorabe položaja. Prvostopno sodišče je pri izreku sodbe v celoti sledilo podpisanemu sporazumu med njim in tožilcem specializiranega državnega tožilstva Boštjanom Valenčičem. Takrat je v izreku sodbe Alja Kratovac poudarila, da je Raščan zlorabil svoj položaj kot lastnik Dela Revije in je v imenu podjetja najemal kredite, bilo jih je za kar 65 milijonov evrov, čeprav jih Delo Revije ni potrebovalo. Denar je bil nato nakazan njegovima podjetjema Monera in Rašica Point, ki sta Delu Revije vrnili le polovico. Raščan je s takšnim poslovanjem uničil podjetje Delo Revije, ki je pred njegovim prevzemom zelo dobro poslovalo. Podjetje je šlo v stečaj.
Poleg zaporne kazni mu je sodišče naložilo, da mora vrniti približno 34 milijonov evrov, za kolikor naj bi bil oškodoval Delo Revije. A Raščan se je nato skupaj s svojim odvetnikom Stojanom Zdolškom glede plačila milijonov pritožil na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo in vrnilo v vnovično sojenje. Na njem je sodnica odločila, da mora Raščan vrniti omenjeno vsoto. Odvetnik je že napovedal pritožbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta