Raščan mora vrniti milijone

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.09.2018 20:22

Sodišče znova odločilo, da mora Matej Raščan, nekdanji lastnik in direktor podjetja Delo Revije, vrniti nekaj več kot 34 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert BALEN

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je dane pred sodnico Aljo Kratovec opravil narok zoper Mateja Raščana, nekdanjega lastnika in direktorja podjetja Delo Revije. Sodišče je namreč znova ugotavljalo, ali si je Raščan protipravno prilastil nekaj več kot 34 milijonov evrov. Narok je sodnica končala in Raščanu izdala obsodilno sodbo.

Raščan mora vrniti milijone

Sodnica Kratovac je oktobra lani Raščanu izrekla sodbo štiri leta zapora na odprtem oddelku zapora na Dobu, saj je v celoti sledila podpisanemu sporazumu med Raščanom in tožilcem specializiranega državnega tožilstva Boštjanom Valenčičem. Tedaj je tudi odločila, da mora Raščan vrniti 34,329.489 milijonov evrov, kolikor je oškodoval Delo Revije. Raščan se je nato skupaj s svojim odvetnikom Stojanom Zdolškom glede plačila milijonov pritožil na višje sodišče, ki je sodbo razveljavilo. Višji sodniki so pritrdili odvetniku Zdolšku, da bi moralo prvostopenjsko sodišče pri ugotavljanju dejanske višine koristi, ki se lahko odvzame, upoštevati tudi nasprotni denarni tok.
Tudi danes je sodnica, ki ni pridobila nobenih novih dokazov, odločila, da mora Raščan vrniti to astronomsko vsoto. Odvetnik Zdolšek je že napovedal pritožbo, tožilec Valenčič pa je bil z izrekom sodbe zadovoljen.
Zdolšek je pred izrekom sodbe v zaključni besedi dejal, da si nobene premoženjske koristi ni pridobil Raščan, temveč njegovi podjetji Monera in Rašica Point. Raščan je dodal, da je celo s svojim premoženjem jamčil za posojila za Delo Revije in da je, ko je šlo podjetje v stečaj, tudi on ostal brez vsega osebnega premoženja in je moral v osebni stečaj. Sodnica se z njima ni strinjala. V izreku sodbe je poudarila, da je Raščan zlorabil svoj položaj kot lastnik Dela Revije in je v imenu podjetja najemal kredite, bilo jih je za kar 65 milijonov evrov, čeprav jih Delo Revije ni potrebovalo. Denar je bil nato nakazan njegovima podjetjema Monera in Rašica Point, ki sta Delu Revije vrnili le polovico. Raščan je s takšnim poslovanjem uničil podjetje Delo Revije, ki je pred njegovim prevzemom zelo dobro poslovalo in je imelo odlično bonitetno oceno A. Podjetje je šlo v stečaj. Kam so poniknili milijoni evrov, ki jih je Delo Revije najemalo za podjetji Monera in Rašica Point, ni znano. Prav tako sta obe podjetji v stečaju.

Ravnal kot slab gospodar

​Sodnica je v izreku sodbe še dejala, da so denarni tokovi prihajali na račun podjetja Delo Revije, vendar je bil določen denarni priliv takoj prenakazan naprej na računa podjetij Monera in Rašica Point, od tam pa neznano kam. Vse naloge za prenose denarja je podpisoval Matej Raščan, kot fizična oseba in ne kot pravna oseba podjetja Delo Revije, kar je velika zloraba pravnega pojma pravne osebe, je poudarila sodnica. "Že na prvem sojenju sem vam povedala, danes pa vam znova, da je naloga fizične osebe, ki je na položaju odgovorne osebe pravne osebe, torej nekega podjetja, tako kot ste bili vi, da za podjetje skrbi kot starši za otroka, če se izrazim v prispodobi. Vi pa tega niste storili, ravnali ste kot slab gospodar. Na prvem sojenju ste priznali, da niste imeli namena Delu Revije vrniti denarja, in tega tudi niste storili. Naloge za prenose denarja z računa podjetja Delo Revije na računa podjetji Monera in Rašica Point ste vi odrejali kot fizična oseba Matej Raščan, zato ste vi dolžni povrniti 34,329.489 milijonov evrov, ki ste si jih protipravno prilastili," je še dodala sodnica v izreku sodbe. Vprašanje pa je, ali bo Raščan sploh kdaj vrnil milijone, saj je brez premoženja in v osebnem stečaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta