Razglednica iz Gorenjske: Kranj je bil in je mesto umetnikov

Damijan Toplak Damijan Toplak
03.06.2023 06:00

V Prešernovem času je imel Kranj 49 gostiln, danes jih ima le štiri, se pa zato v njih zelo trudijo gostom ponuditi tradicionalne jedi iz lokalno pridelanih sestavin

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pogled na mesto Kranj iz zraka oziroma z vrha cerkve svetega Kancijana
Damijan Toplak

Kranj je s 50 tisoč prebivalci največje gorenjsko mesto. Ponaša se s kanjonom hudourniške reke Kokre in pa z reko Savo. Tako ni mogoče priti v mestno središče Kranja, ne da bi šli čez enega številnih mostov. V preteklosti so za vstop v mesto zaračunavali mostnino. Malokdo ve, da v Kranju, mestu z 8000-letno zgodovino, uspevajo najniže rastoče planike, sicer gorske rože. V mestu imajo celo konzulat Črne gore, medtem ko je črnogorsko veleposlaništvo v Ljubljani. Pohvalijo se z največjo gotsko cerkvijo v Sloveniji, cerkvijo svetega Kancijana, na vrh katere vodi 153 stopnic, kar omogoča razgled na mesto z višine 40 metrov. Aktualni kranjski župan Matjaž Rakovec obljublja panoramsko dvigalo, ki bo omogočilo vzpon na vrh cerkve tudi gibalno manj sposobnim. V mestu slovenskega pesnika in odvetnika Franceta Prešerna so ponosni, ker se letos ponašajo z nazivom Evropska destinacija odličnosti. Kot zanimivost: v Prešernovem času je imel Kranj 49 gostiln, danes jih ima le štiri in dva hotela pa eno kmetijo odprtih vrat in eno restavracijo. V preteklosti je bil tudi pomembno sejemsko mesto.

Prešernovo gledališče v Kranju
Damijan Toplak

Izumitelj "selfieja" Janez Puhar

Grafični oblikovalec Aljaž Primožič si močno prizadeva obuditi spomin na delo izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja, ki je leta 1842 prvi na svetu izumil ta postopek. Pravzaprav je bil prvi, ki je naredil danes tako popularni "selfie" ali sebek. Ugibajo, da je živel zgolj 50 let tudi zaradi tega, ker je pri svojih postopkih uporabljal žveplo. Zanimivo je, da je bil po poklicu duhovnik, ob fotografiji pa so ga zanimale še fizika, matematika in astronomija. Poleg tega se je ukvarjal še z glasbo, poezijo in likovno umetnostjo. Na hiši, kjer se je rodil in tudi umrl, je Fotokino klub Janez Puhar odkril spominsko ploščo.

Aljaž Primožič predstavlja v kranjskem fotografskem ateljeju delo izumitelja fotografije na steklo Janeza Puharja.
Damijan Toplak

In zakaj pravijo, da Kranj je in je bil mesto umetnikov? Poleg Prešerna je v mestu živel in umrl tudi pesnik Simon Jenko. Primož Trubar je tukaj oziroma v bližnjem Šenčurju spoznal svojo bodočo ženo Barbaro, hčerko kranjskega meščana Matije Sitarja, katere brat je bil v Šenčurju kaplan. Jože Plečnik je v Kranju zapustil tri arhitekturne znamenitosti: stopnišče, vodnjak in arkade ob prezbiteriju Roženvenske cerkve, Prešernovo gledališče, ki so ga prezidali po njegovih načrtih, in vilo kranjskega zdravnika Jožeta Bežka. V Stražišču pa je bila rojena tudi slovenska pevka zabavne glasbe Berta Ambrož. V duhu tega umetniškega slovesa so v Kranju v umetniški četrti uredili Layerjevo hišo s štirimi apartmaji, kjer si umetniki bivanje plačajo s tem, da ustvarijo kakšno umetniško delo in ga podarijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta