Rešitve pred nevarnostjo poplav vse bolj oddaljene

Rozmari Petek Rozmari Petek
22.01.2018 16:55

Celje z Vojnikom je rešeno pred poplavami, Laško pa še nekaj let ne bo mirno spalo. Kot kaže, z gradnjo druge faze protipoplavnih rešitev še lep čas ne bo nič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Takšen scenarij se v Celju ne more več ponoviti, v Laškem pa se lahko prav hitro.
Boris Vugrinec

Predvidoma še v tem mesecu naj bi se uradno zaključil 45 milijonov evrov vreden projekt, s katerim je država od leta 2012 s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev gradila poplavno zaščito v občinah Celje, Vojnik, Laško in Luče. Trenutno izvajalec, Nivo Eko, odpravlja le še nekatere pomanjkljivosti (nazadnje je večja gradbena dela opravljal v Škofji vasi pri Celju), so sporočili z ministrstva za okolje in prostor (MOP).

Takšen scenarij se v Celju ne more več ponoviti, v Laškem pa se lahko prav hitro.
Boris Vugrinec

Kakšni zadrževalniki

Laško bi rešile izlivne površine, ki se obljubljajo že vsaj od začetka prvih gradenj protipoplavnih objektov. A kot kaže trenutno, s temi še lep čas ne bo nič. Ne le da se menda kmetje v Savinjski dolini ne morejo dogovoriti, kje bi bile, niti se ne morejo odločiti, ali bi raje videli mokre ali suhe zadrževalnike.

Tako je septembra 2007 zalilo celjski Mestni park.
Janko Rath

Nasprotujoči si študiji

Zavlačujejo in iščejo izgovore, saj nimajo volje stvari dokončati, o zadnjih dejanjih ministrstva menijo lokalni ljudje. "Skupaj z drugimi župani Spodnje Savinjske doline smo na ministrstvo poslali že dve urgenci, pa nismo dobili niti odgovora. Poskusili smo kaj doseči tudi preko prvaka stranke Desus Karla Erjavca, ki že nekaj mandatov kandidira ravno v tej dolini, a ostaja tiho in prihaja le na vljudnostne obiske," je konkreten žalski župan Janko Kos.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta