Roadster za več kot tri milijone evrov: Pagani utopia roadster

Urša Prosenjak
10.08.2024 05:00

Pagani je dve leti po predstavitvi superšportnika utopia razkril še njegovo različico roadster.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Utopia roadster
Pagani

Pri snovanju utopie se je proizvajalec posvetoval z lastniki svojih obstoječih modelov, želeli pa so ustvariti avto, ki bo preprost in bo ponujal lahkotnost in užitek v vožnji.

Za pogon utopie roadsterja skrbi šestlitrski twin-turbo V12 Mercedes-AMG z močjo 644 kW in 1100 Nm navora, kar zadostuje za pospešek 2,8 sekunde do 100 km/h in največjo hitrost 349 km/h. Kupci lahko izbirajo med sedemstopenjskim samodejnim in ročnim menjalnikom, zadnja os pa ima elektromehanski diferencial.

Pagani

Več kot kateremukoli drugemu vidiku oblikovanja je Pagani posvetil zmanjšanju teže. Za karoserijo so uporabili novo vrsto ogljikovih vlaken razreda A, ki ima 38 odstotkov večjo togost, vendar enako gostoto kot prejšnje različice. Ogljikova vlakna najdemo tudi v potniški kabini, skupaj z aluminijem in usnjem. Izpušni sistem je titanov s keramično prevleko, na voljo pa so tudi karbonsko-keramični zavorni koluti Brembo. Skupna teža vozila je 1280 kg, vozi pa se na 21- in 22-colskih kolesih s pnevmatikami Pirelli P Zero Corsa Cyber.

Izdelanih bo le 130 primerkov modela Utopia Roadster, cena posameznega primerka pa bo 3,1 milijona evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta