(FOTO) Praga, superšportna zver iz Prage

Vinko Kernc Vinko Kernc
30.11.2022 05:00

Prago kot avtomobilsko znamko poznajo le redki, takšen superšportnik pa je sploh za marsikoga presenečenje. A ni njihov prvi …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Masa boheme je borih 982 kilogramov. Za to je zaslužna uporaba pretežno karbona, magnezijevih zlitin in titana. Največja hitrost naj bi bila preko 300 km/h.
Praga

Na kratko o Pragi. Podjetje obstaja že od leta 1907, dve leti kasneje je dobilo ime Praga, kjer je še danes sedež te znamke. Izdelovali so avtomobile (eden prvih je bil licenčni izdelek slavne italijanske znamke Isotta Fraschini), a tudi motorje za letala in tanke, kasneje pa tudi motocikle. Po drugi vojni so izdelovali avtomobile v majhnih količinah le še dve leti.

Pri 250 km/h ustvari bohema 8829 njutnov ali po domače 900 kilogramov pritiska, kar je le malo manj, kot tehta cel avtomobil.
Praga

Šele leta 2011 so po dolgem premoru spet izdelali avtomobil in drugega naslednje leto, oba sta bila dirkalnika. Leta 2016 so predstavili prvi serijski avtomobil nove dobe R1R, ki je bil razvit iz dirkalnika, te dni pa so napovedali nov sanjski superšportni avtomobil Bohema.

Kokpit je, vsaj sodeč po fotografiji, utesnjen kot v resnih dirkalnikih, a naj bi vseeno v njem lahko sedeli tudi dvometraši
Praga

Bohemo bi morda kdo na hitro zamenjal za dosti bolj znani pagani. Bohema je široka preko dveh metrov in visoka le malo več kot meter, a morda bolj kot njena majhna višina presunejo karoserijski detajli.

Praga

Zdi se, kot bi šlo za dirkalnik formule, le da ima pokrita kolesa. Karbonski okvir je vitek in karoserija preko njega prav tako – vse skupaj je veliko ožje kot del, kjer so kolesa. Ni težko ugotoviti, da je bilo na avtomobilu veliko dela z aerodinamiko – to so dodelali v vetrovniku za vozila formule 1.

Praga

Podvozje je dirkaško in nastavljivo, da ustreza tako cestnim vožnjam kot izletu na dirkališče. Enako velja za poldirkaške gume Pirelli Trofeo R na 18-palčnih platiščih (z osrednjo pritrdilno matico) spredaj in 19-palčnih zadaj. Za tiste, ki bi bohemo radi pognali na resnih dirkah pod okriljem FIE, so na voljo tudi zadnja platišča v velikosti 18 palcev. Nevzmetene mase tehtajo skupaj le 180 kilogramov, tudi na račun lahkih ogljikokeramičnih zavor premera 380 milimetrov in šestbatnih zavornih čeljusti.

Motor so si sposodili pri Nissanu. Gre za preskušeni stroj 3.8 V6 twinturbo iz nissana GT-R (tega izdelujejo že 15 let), ki so ga dodelali pri britanskem specialistu Litchfield Motors. Čeprav ta motor pri njih navijejo tudi do 746 kilovatov (1000 ''konj''), pri Pragi merijo na največjo moč motorja 522 kilovatov (700 ''konj'') pri 6800 vrtljajih v minuti in največji navor 725 njutonmetrov. Motor je nameščen sredinsko tik za sedežema, menjalnik (tudi britanske) znamke Hewland za njim pa je sekvenčni in z robotizirano sklopko.

Praga

V kokpitu je večina delov (kar 56) iz karbona, skupaj pa tehta zgolj 34 kilogramov. Sem so seveda všteti tudi drugi materiali, kot so usnje, alcantara in deli iz lahkih kovin. Sedeža naj bi sprejela tudi dvometraše in sta seveda nastavljiva – tako kot volanski obroč in celo stopalke.

Praga

Nekdanji dirkač F1, Romain Grosjean, je ambasador te znamke in je tudi v veliki meri pripomogel pri razvoju boheme. Predstavitev obljubljajo v prvi polovici prihodnjega leta, ko naj bi jih izdelali deset, v naslednjih štirih letih pa vsega skupaj 89. Toliko let je namreč minilo od za to znamko pomembne zmage dirkalnika Praga Alfa na dirki za 1000 milj Češkoslovaške leta 1933.

Kdor se bo potegoval na nakup boheme, bo moral biti težak 1,28 milijona evrov, pri čemer davek ni vštet. Ciljajo sicer predvsem na britanski, ameriški, japonski, nemški, avstralski trg in na arabske, a kdo ve, morda se kakšen znajde tudi v naši bližini.

Praga

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta