S karizmatičnim glasbenikom na čelu

Letošnji Festival Maribor v znamenju strasti in vrhunske evropske glasbene tradicije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lanski Festival Maribor z dirigentom Nicolasom Alstaedtom
Igor Napast

Med 20. in 29. septembrom bo Maribor vnovič prizorišče mednarodnega Festivala Maribor (FM). Letos bo dobesedno v središču evropskega glasbenega dogajanja - tako po izbiri glasbenega programa kot po vrhunskih izvajalcih.
Za Festivalom Maribor je več kot pol stoletja zgodovine, od baročnih izvorov do postmodernih preobrazb. Razvil se je iz mednarodnega festivala komorne glasbe Glasbeni september, čigar spiritus agens je bil pianist in glasbeni kritik Janko Šetinc. Nasledil je njegov pretanjeni programski izbor, visok izvedbeni nivo in edinstven način organiziranja. Vsako leto septembra povezuje številne slovenske in tuje glasbenike v okviru enajstih festivalskih dni.

Med Unionom in Minoriti

Program nastaja v sodelovanju s tujimi in domačimi producenti ter glasbeniki svetovnega kova, sestavljen pa je tako iz orkestrskih kot komornih in vokalnih del. Čeprav je doživel mnoge preobrazbe, se trudi ohranjati dve glavni usmeritvi: temo, ki vodi programsko zasnovo festivala, in koncept komornih ter orkestrskih zasedb. Nekatere od teh sodelujejo tudi v glasbenem laboratoriju, v sklopu katerega pripravijo unikatno izvedbo, ki jo je mogoče slišati le v času festivala. Koncerti so v različnih mariborskih koncertnih dvoranah - od Uniona, Kazinske dvorane do Vetrinjskega dvora in Minoritov ter na drugih manjših prizoriščih, polnih zgodovine in šarma.
Stalnica v programskem konceptu Festivala Maribor je tudi predstavitev in promocija mladih slovenskih umetnikov, ki jim skupno koncertiranje z velikani klasične glasbe omogoča odlično izkušnjo in referenco.
Pri letošnjem Festivalu Maribor med otroki sodelujejo tudi z vodilnimi mariborskimi glasbeno-pedagoškimi silami, predvsem s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor ter z Zavodom MARS Maribor. Tudi publika v pleničkah je unikum festivala.
Jedro festivala je dolga leta predstavljal Orkester Festivala Maribor, sestavljen iz odličnih glasbenikov, članov domačih in najrazličnejših svetovnih orkestrov, drzno zasnovan repertoar orkestra pa je zajemal tako literaturo za komorni orkester kot velika simfonična in vokalno instrumentalna dela.

Kdo letos?

Kot je povedala Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa Koncertne poslovalnice Narodnega doma in Festivala Maribor, bo v prihodnjih treh letih določil podobo in zven Festivala Maribor francosko-nemški violončelist, dirigent in umetniški vodja Nicolas Altstaedt. "Sledili mu bodo predani glasbeniki Haydnove filharmonije, orkestra, ki pod njegovim umetniškim vodstvom izrisuje novo vizijo skupnega glasbenega poustvarjanja. Sodelovali bodo tudi številni slovenski glasbeniki, in to tako pod Altstaedtovim vodstvom kot s pianistom in dirigentom Alexandrom Lonquichom, velikim poznavalcem umetnosti in nemirnim raziskovalcem, predvsem pa s srčnim glasbenikom, s katerim se vsak koncert prelevi v intenzivno, nesebično predajanje glasbe. Veseli smo ponovnega sodelovanja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra SNG Maribor. S slednjim bodo ob dvajseti obletnici svojega prvega, bleščečega nastopa v Mariboru nastopili vrhunski hornisti Dávid Kutas, László Seeman, Mahir Kalmik in Boštjan Lipovšek, in sicer pod vodstvom vzpenjajoče se zvezde, mladega madžarskega dirigenta Gergelyja Dubóczkega."
S posebno mislijo na otroke so osmislili dogodke letošnjega sklopa Festivala Maribor med otroki. Ves čas festivala bo v Vetrinjskem dvoru odprta razstava Zvočni vrt Petra Kusa, ki vabi k ogledu, raziskovanju in preizkušanju. Posebno živahna bo festivalska sobota, ko bo niz koncertov razveselil in angažiral otroke in njihove družine. Še več o moči glasbe bo izdala zvočna predstava Džumbus, ki je z avtorjem Petrom Kusom in mešano mednarodno zasedbo požela izjemne uspehe doma in na prizoriščih v tujini.

Strast v središču

Letos je v ospredju FM Strast - od Haydnove strasti do lepote, Beethovnove strasti do svobode in Mozartove strasti do življenja, pa še otroško strast so dodali in strast do odkrivanja novega. Letošnji program se začenja z otvoritvenim koncertom Uglasbena strast. Izvajalec bo letošnji rezidenčni orkester FM - člani mednarodne Haydnove filharmonije s sedežem v Eisenstadtu, okrepljeni s slovenskimi glasbeniki. Jupitrova strela je naslov koncerta 22. septembra v Unionu, kjer bosta Haydnova filharmonija na čelu z Alstaedtom kot dirigentom in violončelistom izvedli dela Schumanna, Haydna in Mozarta. Beethoven bo v prvem planu na koncertu Moč srca, na katerem bosta nastopila z violončelom Alstaedt in pianist Alexander Lonquich.
Tudi letos Festival Maribor sodeluje s koproducentoma, SNG Maribor in Konservatorijem za glasbo in balet Maribor, pa tudi Mestna občina Maribor sodeluje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta