Šarec komentiral neofašistični shod v Trstu, kaj pa vlada?

Kristina Božič
19.10.2018 10:37

Na napovedan novembrski shod Case Pound v Trstu so se odzvali z nasprotovanjem mnogi, med njimi tudi tržaški župan. Slovenski premier "izraža zaskrbljenost nad kakršnim koli izražanjem sovraštva in nestrpnosti v družbi".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Levici nasprotujejo in opozarjajo na problematičnost novembrskega shoda italijanske skrajno desne politične skupine Case Pound v Trstu, ki "ne skriva simpatij do fašizma in Mussolinija". Vlada Marjana Šarca na septembrski poziv Levice k obsodbi shoda še ni odgovorila.  
Andrej Petelinšek

V soboto čez dva tedna bo v Trstu shod skrajno-desne politične skupine Case Pound. K prepovedi njihovega shoda so pozvali svetniki v tržaškem mestnem svetu, svoje nasprotovanje shodu skupine, ki poveličuje fašizem in sovraštvo do različnih manjšin, pa je izrazil tudi Roberto Dipiazza, župan Trsta. Zaenkrat je pripadnikom Case Pound odobreno, da se zberejo na točno odmerjenemu in od centra mesta oddaljenemu prostoru, kjer bodo lahko izvedli svoj pohod. Naslednji dan, v nedeljo 4. novembra bo v Italiji nacionalni praznik enotnosti in oboroženih sil, ko bo pristaniško mesto ob meji s Slovenijo obiskal tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella.
Zaradi fašističnega shoda skrajno-desne Case Pound je stranka Levica slovensko vlado Marjana Šarca 27. septembra pozvala, naj shod obsodi in v Rim pošlje diplomatsko noto s pozivom, naj se shod ne dopusti.
Na kabinet predsednika vlade smo naslovili vprašanje, ali so na poziv Levice že odgovorili, in če da, kako, če ne, zakaj ne in ali to nameravajo narediti. Prav tako smo prosili za komentar predsednika vlade na shod skrajno desne skupine Case Pound glede na dosedanje obsodbe in pozive k prepovedi. Iz kabineta predsednika vlade so nam odgovorili le, da Marjan Šarec "izraža zaskrbljenost nad kakršnim koli izražanjem sovraštva in nestrpnosti v družbi".
V Levici pojasnjujejo, da odgovora vlade zaenkrat še niso prejeli, a pričakujejo, da ga bodo v predvidenem roku 30 dni, ob čemer pa dvomijo, da se bo vlada odločila slediti njihovemu predlogu, saj ocenjujejo, da se preventivno do dogodka ne bo želela opredeljevati.
Italijo trenutno vodi nacionalistično-populistična vlada strank Liga in Gibanje petih zvezdic. Najvidnejšo vlogo v njej igra trenutni notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini. Ta je dejal, da sam s shodom Case Pound nima težav in da imajo vsi svobodo do zborovanja in izražanja stališč.

Shod skrajno desne politične skupine Casa Pound v Milanu. 
Profimedia
Sporočilo s proti-rasističnega shoda v italijanski Macerati v začetku letošnjega leta: "Stop fašizmu in rasizmu: stop poigravanju z življenji migrantov". 
Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta