SDS gre s protibegunskimi shodi v Lenart

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
31.10.2016 10:24
Lenarška občina ni soorganizator protesta, napovedanega za petek, bo pa prišel župan Janez Kramberger, ki se bo še odločil, ali bo zbranim kaj povedal
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Čuš, poslanec iz vrst SDS, je na družbenih omrežjih pozval na shod proti izpostavi centra za tujce v Zamarkovi pri Lenartu. Petkov shod naj bi bil na lenarškem Trgu osvoboditve ob 16. uri. Čuš, ki pričakuje dobro udeležbo, na vprašanje, zakaj je prevzel pobudo za shod, odovori: "Sem pobudnik za shod v Lenartu, ker sem od uslužbencev na ministrstvu za notranje zadeve dobil zanesljive informacije, da se bo center v objektu Črni les vzpostavil." Zakaj je proti temu centru za tujce, čeprav bo zaprtega tipa, prehodnega značaja in pod policijskim nadzorom in bo v njem le do 170 ljudi, ga še vprašamo. Odgovori: "Sem proti migrantskim centrom, ker ne spadajo v naše okolje. Naj jih oblast naredi v Ljubljani. V tem podeželskem okolju pa jih ne smemo imeti, saj gre za degradacijo okolja." Kako natančno bi center slabo vplival? Čuš odvrne: "Cene nepremičnin bodo zaradi bližine takih centrov padle. Da se centrov ljudje bojijo, kaže napoved, da bo na shodu veliko ljudi, ki se strinjajo z menoj in me opozarjajo na težave."
Vinko Bračič je prvi sosed objekta Črni les. Kot poudarja, sam nima osebno nič proti temu centru: "Vem, da bo zaprtega tipa, varovala ga bo policija in panelna ograja, a bi vseeno raje videl, da ga ni. Kot domačin sicer nisem videl potrebe po protestnem shodu zoper center, a se mu bom priključil. Migrante po svoje razumem in sem jim kot človek že, ko so bili prvič tukaj, pomagal. Na dvorišču sem jim dal vodo in jih pomagal usmeriti proti Šentilju.Torej nimam nič proti njim in se jih tudi ne bojim. Ne vem pa, če bo petkov protest kaj pripomogel k temu, da centra tukaj ne bo, saj si je država že zamislila brez nas, kje bodo centri." Budno spremlja, kaj se dogaja v objektu, in pravi, da tam tačas ni nikogar, ki bi karkoli pripravljal za prihod tujcev ali postavljal ograjo.
Lenarški župan Janez Kramberger je seznanjen z namero o shodu, vendar njegove organizacije ni spodbujal sam - niti občina, ki tudi ne bo soorganizator. Na shod bo šel, ali bo tam tudi kaj govoril, pa se bo odločil, ko bo videl, kako shod poteka.
"Glede na mnenja ljudi o begunski problematiki in podobne shode drugje nas ta najava ni presenetila. Očitno želi del javnosti tudi na tak izraziti stališče do namer vlade. Nenazadnje tudi ta shod potrjuje pravilnost odločitve, sprejete na izredni seji občinskega sveta, da mora imeti ministrstvo soglasje občine za tak center. Za zdaj našega pač nima," je včeraj pojasnil Kramberger.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta