Silvestrska večerja: Recept Valentine Smej Novak

Katja Štingl
20.12.2017 06:25
»Mmmm, kako diši. Nekaj se peče in tale vonj me bo zagotovo pripeljal do želenih vrat,« si mislim, ko vstopam v staromeščansko stanovanjsko hišo v centru Ljubljane, kjer sem dogovorjena za kuhanje silvestrske večerje z Valentino Smej Novak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Juršič
“To, kar danes kuhamo, se odlično obnese, če doma prirejamo večjo zabavo za silvestrovo, saj so jedi enostavne in hitro pripravljene brez večjih predpriprav. Ljudje so običajno preveč obremenjeni s tem, kaj bodo dali v lonec. Sploh okoli praznikov. Ker jim je bolj kot to, kakšnega okusa bo hrana in kako bodo v njej uživali, pomembno, kako bo vse skupaj videti na instagramu. Resnica pa je, da hrana na obdelanih in pofiltriranih fotografijah skorajda ni užitna. To so priznali tudi razni influencerji, ki objavljajo recimo fotografije napitkov s kipečimi mančmelovi, ki se jih, tehnično gledano, sploh ne da zaužiti. Zadnjič sem resnično zasledila članek, kaj kuhati, da bo čim lepše delovalo na instagramu,”
Valentina

V kuharijo brez cirkusa in previsokih pričakovanj

“Izziv nam mora biti skuhati okusno hrano iz navadnih, povsem običajnih sestavin. Takšna je bila že od nekdaj gospodinjska in edina etična logika, da si iz povprečnih surovin, ki niso vedno sezonske in domače, skuhal najboljše. Jaz nimam vsak dan mladega korenčka z vrta, tale moj danes je kar s police supermarketa, pa še v akciji je bil. Seveda zagovarjam tudi lokalno, a znajti se moramo v realnem življenju, tu in zdaj, kjer pa naletimo tudi na ekonomsko realnost in zavijemo v najbližji supermarket, kjer je kila zelja trenutno 29 centov,”
“Praznike povezujemo z nekim obredom, to so dnevi, ki odstopajo iz vsakdanjosti, dnevi, ki imajo že v besedi praznino, ki jo skušamo z nečim zapolniti, in lahko je to tudi s hrano. A ko pomislimo nanjo, se pojavijo nekakšne obeti, predstavljamo si boljše in lepše, kot je na koncu. Namesto da se ženemo za popolnostjo, se s tem raje sprijaznimo in bo kuhanje že pol manj stresno. Vsi ti trendi, vrhunske sestavine, nasveti slavnih chefov, videz ... vse to nas dela živčne. Ne potrebujemo vsega tega cirkusa, kuhanje mora biti enostavno, kajti vsaka hrana, če jo pripravimo skrbno, je tudi dobra.”

Kako pripraviti "dansko sanjsko torto"

Potrebujemo
Za preliv:
V decembrski številki revije OBRAZI boste našli še več njenih receptov za silvestrsko večerjo.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta