(FOTO) Da, res obstaja! Nenavadno razpotegnjeni kraj, kjer vsi živijo ob isti ulici, dolgi 9 kilometrov

D.Ži
18.04.2023 10:41

Sredi pandemije so prava spletna senzacija postale iz zraka posnete fotografije nenavadnega kraja, v katerem se vsi poznajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Suloszowa je iz zraka res edinstvena. 
Profimedia

Poljska Suloszowa je postala hit na družbenih omrežjih v času pandemije, ko so se po spletu začele širiti iz zraka narejene fotografije tega nenavadnega kraja. Mirna občina, ki leži približno 30 kilometrov severozahodno od Krakova v Malopoljskem vojvodstvu, je res videti filmsko.

Profimedia

Če pogledate od zgoraj, boste videli na stotine hiš, nanizanih na obeh straneh iste ceste, ki se razteza približno devet kilometrov. Vsak lastnik ima ob hiši tudi ozko, a dolgo kmetijsko zemljišče, kar daje prizoru še dodatno mero pravljičnosti.

Grad Pieskowa Skala je ena največjih znamenitosti tega območja. 
Profimedia

Barva prsti se spreminja od svetlo rumene do temno zelene in rjave – odvisno od tega, kaj je na njej posajeno. Krompir in jagode so med prebivalci izjemno priljubljeni, celo tako zelo, da tem pridelkom v čast organizirajo posebne praznične dogodke in sejme. 

Večina domačinov se ukvarja s kmetijstvom.
Profimedia

Ko se iz zraka spustite na trdna tla, vas pozdravi preprosta poljska občina s približno 6000 prebivalci. Večina se jih ukvarja predvsem s kmetijstvom, življenje tam je zelo mirno.

Mir in povezanost z naravo prežemata življenja domačinov. 
Profimedia

V Suloszowi je več trgovin, ki prodajajo lokalno sadje in zelenjavo. Tu so še pekarna, banka, zdravstveni dom, mestna hiša, avtobusna postaja in le ena restavracija, ki se popoldne zapre.

Graščino so zgradili v 14. stletju, danes pa privlači turiste.
Profimedia

Mladi morajo zabavo poiskati v sosednjih občinah. V šali pravijo, da je najljubša dejavnost v tem kraju ogovarjanje, saj se domačimi med seboj vsi poznajo in radi razpravljajo drug o drugem. 

Cerkev svetega Jezusovega srca
Profimedia

Turisti, ki pridejo v Suloszowo, želijo raziskati lokalne hribe in več kot 400 jam narodnega parka Ojcow. Če se znajdete v bližini, vsekakor obiščite grad Pieskowa Skała, ki ga je dal zgraditi poljski kralj Kazimir III., in Herkulovo palico – približno 30 metrov visok apnenčast steber, piše hrvaški portal PunKufer. 

Grad Pieskowa Skała je zelo dobro ohranjen. 
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta