(SLOVENSKA PREMIERA) Hyundai kona electric: Elektrika skoraj kot bencin

Peter Pirkovič
16.03.2024 04:00

Nova generacija kone dopolnjuje ponudbo še z baterijsko različico, katere cena bo skoraj primerljiva z bencinsko gnano verzijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Druga generacije električne kone nastaja na Češkem.
Peter Pirkovič

​Kono electric smo v svoji novi izdaji prvič pobliže srečali že lani v začetku jeseni, ko smo obiskali njen rojstni kraj. Namreč ta se po novem k slovenskim kupcem pripelje iz edine Hyundaieve evropske tovarne v čeških Nošovicah. Zato velja na tem mestu le ponoviti nekaj znanih dejstev. Kona electric ima v novi generaciji na voljo dve bateriji različnih kapacitet. Šibkejša 48,4 kWh, ki je pridobila nekaj dodatne kapacitete, na papirju omogoča doseg do 377 kilometrov in je povezana z elektromotorjem, ki razvija največ 114 kilovatov, medtem ko ima zmogljivejša baterija s kapaciteto 65,4 kWh po WLPT deklariran doseg kar 514 kilometrov, tej pa so korejski inženirji na sprednjo os vgradili elektromotor z najvišjo močjo 160 kilovatov. Izpostaviti velja tudi to, da je ta opremljena s 400-voltno polnilno arhitekturo, s čimer bo uporabnik na hitri polnilnici z enosmernim tokom baterije od 10 do 80 odstotkov napolnil v 41 minutah (največja moč 100 kW), lahko pa energijo tudi oddaja s pomočjo sistema V2L. Tako je možno, da s pomočjo posebnega adapterja nanj priklopimo prenosni kavomat ali pečico.

Pohvalno je, da so pri koni pustili praktično vse nujne gumbe in stikala v klasični obliki.
Peter Pirkovič

Izpostaviti velja, da je Kona Electric v novi generaciji dimenzijsko nekoliko napredovala. V dolžino meri 4,35 metra, kar je za 17,5 cm več od predhodnika, za šest centimetrov pa se je povečala tudi razdalja med sprednjo in zadnjo osjo (2,66 metra). Temu primerno je opazno prostornejša potniška kabina. V zadnjem delu je po novem za najmanj 466 litrov in največ 1300 litrov prostora, ko je naslon zadnje klopi podrt. Polnilno kablovje ne bo odžiralo prostora v prtljažniku, saj je temu namenjen 27-litrski frunk pod sprednjim motornim pokrovom.

Minimalističen dizajn sprednjega in zadnjega dela je že tradicija modela.
Peter Pirkovič

Ob slovenski premieri velja besedo ali dve nameniti še cenovni politiki. Začetna cena za kono s šibkejšo baterijo znaša 43.490 evrov, odločitev za različico z večjo baterijo pa pomeni, da vstopna cena znaša najmanj 48.290 evrov. Bogato založen paket Impression prinaša tri tisoč evrov višjo ceno. A ker bi radi pri Hyundaiu električno kono približali širšemu krogu kupcev, so se skupaj s Korejci odločili, da cene za omejeno serijo avtomobilov (teh bo le 50) s popusti ustrezno prilagodijo. Osnovna verzija električne kone tako stane 34.990 evrov, kar pomeni, da lahko kupci uveljavljajo subvencijo države (6500 evrov) in si s tem občutno znižajo končno ceno vozila. Pri tem velja omeniti, da kona v osnovnem paketu nima vključene toplotne črpalke (dodatek 490 evrov).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta