Sodobni nomadi: 13 nasvetov za udobno kampiranje

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
30.05.2024 06:00

Poleg šotorov na tleh in trdnih prikolic so sodobnim nomadom na voljo tudi šotori na strehi avtomobila, šotorske prikolice in vedno bolj priljubljeni avtodomi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Avto parkirajte na čim bolj ravnem terenu.
Andrej Petelinšek

Popotnikom, ki si želijo dopust preživeti v bolj zelenem okolju, kot ga ponujajo hotelska naselja, so poleg šotorov na voljo tudi (šotorske) prikolice in avtodomi. Za vse, ki še razmišljajo o tovrstnem "avan"turizmu, smo zbrali nekaj nasvetov.

1. Kdor ne želi ležati v šotoru na tleh, si lahko omisli tudi takega za na streho avtomobila. Manjše različice za dve osebi so široke okoli 120 cm, ogrodje šotora je pritrjeno na aluminijasto platformo, ki se montira na strešne nosilce. Streha mora imeti dinamično nosilnost vsaj 50 kg; če so nosilci težki približno 6 do 7 kg, je maksimalna dovoljena teža šotora nekaj čez 40 kg. Statična nosilnost platforme je vsaj petkrat tolikšna, tako da lahko v šotoru na strehi brez skrbi spita dva potnika. Družinske različice so širše od strehe avtomobila, ta pa mora imeti dinamično nosilnost vsaj 72 kg.

2. Šotor je med vožnjo prekrit z gumijasto ponjavo, ko ga želimo postaviti, ga odpremo kot dežnik. Nekatere različice imajo trdno streho, ki jo dvignemo navpično in dobimo šotor pravokotne oblike. Na streho splezamo po lestvi, pritrjeni na platformo.

3. Pazimo, da je avto parkiran na čim bolj ravnem terenu na parceli za avtodom ali kombi. Okoli naj bo dovolj prostora za nadstrešek, pred postavljanjem preverimo, da nad šotorom ni kakih suhih vej, ki bi se lahko ob močnejšem vetru odlomile.

Šotorska prikolica zbuja nostalgijo po kampiranju, kakršno smo poznali nekoč.
Petra Narat Plačnik

4. Za preživljanje dopusta so še vedno priljubljene tudi prikolice, ki jih lahko vlečemo z osebnim avtomobilom. Poleg trdnih počitniških prikolic so na tržišču tudi tako imenovane šotorske prikolice različnih proizvajalcev. Res je, da ne ponujajo lastnih sanitarij, vendar imajo po drugi strani številne prednosti pred trdnimi prikolicami.

5. Zaprta šotorska prikolica je zelo lahka in okretna za transport, kot da sploh ne bi vlekli tovora, po avtocesti lahko z njo vozimo tudi s hitrostjo 120 km/h. Peljemo se lahko tudi, kadar je cesta zaradi burje zaprta za avtodome in večje prikolice. Po dopustu jo preprosto dvignemo na bok in z nosilcem s kolescem postavimo ob steno - zavzame malo prostora in ne potrebuje posebnega prostora za zimovanje.

6. Postavitev je hitra in enostavna, že v približno 20 minutah lahko šotorsko prikolico postavi tudi ena oseba sama, treba je le razgrniti šotor in učvrstiti ogrodje. Veliko prtljage (stole, mizo, živila, posodo ...) lahko med prevozom pospravite kar vanjo, ima pa tudi strešne nosilce, na katere lahko namestite strešni prtljažnik ali nosilce za kolesa. Tudi kuhinja je integrirana, vgrajena je v stranico in se namesti pod šotor, možno pa je pripeti še dodatno spalnico. 

7. V kampu lahko za šotorsko prikolico izberemo tudi manjšo in težje dostopno parcelo, na katero prikolico potisnemo kar ročno, manevriranje je lahko. Zanjo plačamo v kampu ceno za šotor, kar je manj kot za prikolico ali avtodom.

8. Bivanje v šotorski prikolici je udobno, ker ima dve ločeni spalnici z dvignjenima in udobnima posteljama za dve osebi ter velik predprostor s kuhinjo.

Avtodom je stanovanje na kolesih.
Igor Napast

9. Zelo priljubljeno je zadnja leta tudi potovanje z avtodomom. Izkušeni avtodomarji svetujejo, da je dobro že doma narediti itinerar in določiti etape poti, pa tudi točke, kjer bomo naredili postanek in si kaj ogledali. Koristno je tudi pregledati vse sisteme avtodoma, ne le motorja, temveč tudi delovanje hladilnika, plina, ogrevanja vode, da na poti ni težav.

10. Žal nepridipravi ne počivajo, ko smo mi na dopustu, zato se tu in tam zgodi tudi kak vlom v avtodom, zlati v modernejša, luksuzna vozila. Tatovi običajno izkoristijo čas, ko so stanovalci na kosilu ali ogledu znamenitosti, zgodi se celo, da jim skozi okno po cevi spustijo spalni plin in jih oropajo med spanjem. Nikoli ne imejte vseh vrednih predmetov na enem mestu, poskusite jih čim bolje skriti.

11. Pri zavarovalnici obvezno sklenite zavarovanje z asistenco v tujini, saj se tako lahko izognete marsikateri dodatni poti in stroškom, če se na poti kaj zgodi.

12. Čeprav je avtodom v primerjavi z avtomobilom neprimerno večji, na pot ni treba vzeti vsega, kar imamo sicer v stanovanju ali hiši. Skupna teža vozila je sestavljena iz lastne teže vozila in koristne teže, v katero sodijo potniki - razen šoferja - in vse, kar vzamejo s seboj. Koristna teža običajno znaša 300 do 400 kilogramov, skupna teža pa ne sme preseči 3,5 tone, sicer lahko celo plačate kazen. Upoštevajte, da že rezervoar za vodo lahko tehta 200 kilogramov, teža vozila, pripravljenega za vožnjo, pa je tudi okoli tri tone.

13. Velika težava je lahko višina avtodoma, saj vozniki, ki običajno vozijo le osebni avtomobil, niso navajeni na tolikšne mere. Avtodomi so običajno visoki od 2,60 do 3 metre. Na podvozih in zapornicah je navadno navedena dovoljena višina za nemoteno vožnjo, zaplete pa se lahko na parkiriščih in v kampih, kjer se lahko na primer zaletite v veje nižjih dreves.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta