Poznavalec o načrtu hrvaške vlade: "Mladih nič ne stane oditi v Slovenijo, namesto da se ubadajo s prisilnim tečajem"

Va
23.01.2024 08:00

Je vroča tema na začetku supervolilnega leta na Hrvaškem kaj več kot spin?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je ilustrativna. 
Profimedia

"Nekdanji sistem ni bil brez pomena in zelo hitro smo ga razmontirali, kar ni bilo pametno, zdaj ko se soočamo s posledicami, pa bi se trende rado obrnilo s prisilnimi ukrepi," je vojaški analitik Igor Tabak za N1 Hrvaška komentiral namero hrvaške vlade, da vrne obvezno služenje vojaškega roka. In pribil: "Mladih nič ne stane oditi delat v Slovenijo in še dlje, namesto da se ubadajo s prisilnim kampiranjem ali tečaji." 

Ideja je enomesečno obvezno vojaško urjenje po končani srednji šoli. To bi bile osnove prve pomoči, rokovanja z orožjem, poduk o zaščiti pred nuklearnim in kemičnim orožjem.

No, na Hrvaškem je letošnje leto supervolilno: volili bodo evropske poslance, razpisane bodo parlamentarne in tudi predsedniške volitve, in ta tema je očitno predvolilna, pravi Tabak. "To je posledica dejstva, da se javnost in zlasti politika sploh ne ukvarja z obrambo, nacionalno varnostjo in varnostjo nasploh. Vse je to pri nas že leta slučajno, predvolilno, na pamet, in potem je kot da normalno, da upokojenci razpravljajo, kako bi morala vojska vzgajati mlade ljudi, seveda prisilno in na način, ki spominja na razpadle jugoslovanske vojaške sisteme," se je ogradil od  politične teme številka ena trenutno na Hrvaškem. 

"Eno je popolnitev oboroženih sil skozi prostovoljno služenje in potem vstop v profesionalno vojsko. Popolnoma druga stvar pa je širjenje kulture nacionalne varnosti, ustvarjanje vtisa o ogroženosti in o možnih odgovorih nanjo. Izobraževalno in informativno delovanje nimata nobene zveze s popolnjevanjem profesionalne vojske in to se pri nas namenoma meša," je projekt vlade v Zagrebu ocenil vojaški analitik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta