Srednješolsko in študijsko življenje od A do Ž

Žišt Franja
07.02.2018 06:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Absolvent - status študenta, ki je na fakulteti končal študij, vendar še ni opravil vseh izpitov ali pa izdelal diplomske naloge. Absolventski staž lahko traja dvanajst mesecev in je namenjen temu, da študent opravi manjkajoče obveznosti. Izjemoma ga je mogoče podaljšati za dodatno leto v primeru materinstva, daljše bolezni, izjemnih družinskih in socialnih okoliščin, priznanega statusa osebe s posebnimi potrebami ali aktivnega sodelovanja na vrhunskih prireditvah ali v organih univerze.
Bruc - študent prvega letnika. Obstaja vrsta kriterijev, kdaj bruc preneha biti bruc, med njimi sta prva petka in prva desetka na izpitu. Na večini fakultet in v študentskih domovih pripravijo iniciacijske obrede, brucovanja, na katerih ob različnih nalogah starejši študentje bruce sprejmejo medse.
Cmepius - Center Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja je javni zavod, ki izvaja naloge nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje izobraževanja, usposabljanja in športa ter naloge nacionalne kontaktne točke za program Evropa za državljane. Skrbi tudi za izvajanje različnih programov štipendiranja ter za podporne aktivnosti prej navedenim programom. Če vas zanima študijska izmenjava, praksa oziroma usposabljanje v tujini ali pa mogoče projektno sodelovanje s tujimi organizacijami, ste dobrodošli pri njih.
Čaga - žur, gauda, fešta ... V študentskih središčih so zbrani študenti z vseh vetrov. Regije in posamični kraji imajo svoja društva, ki pripravljajo študentske zabave z različnimi, krajevno značilnimi imeni. Brez skrbi, o vseh najpomembnejših zabavah boste izdatno obveščeni na socialnih omrežjih, s plakatov in drugih različnih vabil.
Dekan - predstojnik fakultete, oseba z najvišjo funkcijo na fakulteti. Fakulteto zastopa v sestavu univerze. Dekan ima običajno še svoje pomočnike, prodekane.
Erasmus+ - program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020. Namenjen je izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Sedemletni program razpolaga s proračunskimi sredstvi v višini 14,7 milijarde evrov, s katerimi želi EU več kot petim milijonom Evropejcev omogočiti študij, usposabljanje, pridobivanje delovnih izkušenj ali opravljanje prostovoljnega dela v tujini.
Fazan - je podobno kot bruc za študenta prvega letnika fakultete izraz za dijaka prvega letnika srednje šole. Zato je prvi dan v srednji šoli v znamenju koruze, okrašenih čel s črko F in glasnega oponašanja te znane živali. Iniciacijski obred, imenovan fazaniranje, je del tradicije sprejemanja novih dijakov, običajno sestavljen iz iger ali preizkušenj, ki jih morajo opraviti novi dijaki.
Gimnazija - srednja šola, kjer dijaki pridobijo splošno izobrazbo. V splošne in strokovne gimnazije je bilo leta 2016 vpisanih 26.369 dijakov, medtem ko jih je nižje in srednje poklicne šole obiskovalo 13.283, 34.369 dijakov pa je obiskovalo tehniške in strokovnoizobraževalne programe.
Hostel - možnost cenovno ugodne nastanitve. Obdobje dijaškega in študentskega življenja je najugodnejše za potovanja, takrat imamo na voljo največ časa in smo lahko najbolj fleksibilni, prav tako pa je mogoče izkoristiti vse možne popuste, ki pritičejo statusu dijaka ali študenta. Poceni je možno v tujini prenočiti v hostlih, še ugodnejše pa najti možnost za to preko strani, ki omogoča couchsurfing, brezplačno bivanje pri prijaznih ljudeh po svetu.
Indeks - kar je spričevalo v osnovni ali srednji šoli, je indeks na fakulteti. V njem so zapisane vse ocene študenta. Nekdaj rdečo knjižico vse bolj nadomeščajo spletni indeksi.
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije - tu lahko najdete vse informacije o štipendijah, izobraževanjih v tujini, razpisih in objavah, s tem povezanih dogodkih in o tem, kako razvijati kadre.
Kosilo - prehrana v času študija je zelo pomembna in Slovenija je ena izmed držav, ki imajo urejeno subvencionirano študentsko prehrano. Do nje so upravičeni vsi s statusom študenta, ki niso v delovnem razmerju, ne opravljajo gospodarske, poklicne ali kmetijske dejavnosti oziroma poslovodne funkcije kot edinega ali glavnega poklica po predpisih o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in niso prejemniki pokojnine, razen prejemniki družinske pokojnine. Na dan lahko izkoristiš dve subvenciji, med izkoriščenjem ene in druge pa morajo preteči vsaj štiri ure.
Lenoba - dijake in študente pogosto napade. Zagotovo ni najboljša v času preverjanja znanja in izpitnih obdobij, boljše kot kampanjsko je sprotno učenje. Za zmanjšanje slabe vesti ob trenutkih lenobe pa mogoče pomagajo zapisi angleškega pisatelja Toma Hodgkinsona o tem, zakaj je lenoba koristna.
Matura - ali zrelostni izpit pomeni zaključek srednješolskega izobraževanja. Splošna matura na gimnazijah obsega preverjanje znanja pri matematiki, slovenščini, tujem jeziku in dveh izbirnih predmetih. Poklicna matura poleg treh osnovnih predmetov zajema še preverjanje znanja pri strokovnem predmetu in izdelavo seminarske naloge oziroma projekta, tisti, ki izberejo še peti predmet, pa se lahko vpišejo tudi na nekatere univerzitetne programe.
Nefiks - vodilni sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja v Sloveniji, ki mladim omogoča, da na enem mestu sistematično zberejo vse neformalno pridobljene in pri organizacijah potrjene kompetence. Mladi se učijo v različnih življenjskih situacijah in pri tem pridobivajo dragocene življenjske izkušnje, ki so fleksibilno prenosljive v zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, priznavanje izkušenj … Kompetence je nujno zabeležiti.
Ocene - znanje se v srednjih šolah ocenjuje od ena do pet, na fakultetah pa od pet do deset. Znanje lahko preverjajo pisno ali ustno, negativno oceno je tudi mogoče popraviti.
Prevozi.org - ne le z vlakom ali avtobusom, v kraj študija se je mogoče odpeljati tudi z dogovorjenim prevozom. “Poišči si prevoz domov ali pa ga ponudi komu, ki ga išče. Najdi nekoga, ki gre v tvojo smer, in tako pridi domov hitreje ali pa prihrani denar za gorivo,” svetujejo na spletni strani, namenjeni deljenju prostora v avtomobilu.
Rektor - naziv predstojnika visokošolskih ustanov, je vodja univerze. Vse njegove službe se imenujejo rektorat. Tej je podobna beseda referat, ki mu običajno dodajo še “za študentska vprašanja” in kjer dobijo študenti najpomembnejše informacije o študiju na svoji fakulteti.
Spanje - za uspešno učenje je pomembna zadostna količina spanja. Koliko ga potrebujemo, je odvisno od vsakega posameznika, v splošnem pa naj bi najstniki spali devet ur, odrasli pa od sedem do osem ur. Po intenzivnih zabavah si vendarle vzemite tudi čas za počitek.
Študentsko delo - začasno in občasno delo dijakov in študentov, ena izmed fleksibilnih oblik dela, namenjena specifično mladim, ki so vključeni v proces izobraževanja in si želijo vključitve na trg dela, tako iz finančnih razlogov kot zaradi pridobivanja delovnih izkušenj in kompetenc. Zaslužek preko študentskega servisa ni omejen, vendar pa pri višjem zaslužku plačaš višjo dohodnino.
Telovadba - nekdaj obvezna tudi za študente, ne le za učence v srednji šoli. V letošnjem letu si lahko študenti Univerze v Ljubljani v vsakem semestru izberejo enega izmed 22 športnorekreativnih programov. Vpišejo se lahko študenti bolonjskih študijskih programov z veljavnim statusom v tekočem študijskem letu. Športnorekreativni programi ne prinašajo ECTS kreditnih točk.
Univerza - najvišja vzgojno-izobraževalna in učno-znanstvena ustanova. Pri nas imamo tri javne univerze in eno zasebno ter vrsto samostojnih visokošolskih zavodov.
Vajeništvo - del sistema srednjega poklicnega izobraževanja, pri čemer se minimalno 50 odstotkov izobraževalnega programa izvede kot praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu. Cilji programa so boljša usposobljenost dijakov glede na potrebe gospodarstva, lažji prehod med izobraževanjem in delom ter zgodnejša poklicna socializacija pa tudi zgodnejše zaposlovanje mladih in bolj usklajena ponudba in povpraševanje po kadrih.
Znanje - celota podatkov, ki si jih kdo vtisne v zavest z učenjem, študijem. Mogoče ga je izpopolniti, poglobiti, razširiti, utrditi. Pogosto rečemo, da je znanje edino bogastvo, ki nam ga nihče ne more vzeti.
Življenje - ne le šola in golo učenje, veliko izkušenj je mogoče pridobit z različnimi aktivnostmi. Medtem ko se izobražujete, ne pozabite na svoje hobije ter druženje s prijatelji in družino. Skorajda brezskrbni čas omogoča polno življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta