Stara steklarska delavnica na Ptuju: Dvomijo v občino

Hojka Berlič Hojka Berlič
15.10.2018 15:27

Na Zavodu za varstvo kulturne dediščine dvomijo, da si ptujska občina iskreno prizadeva za takojšnje ukrepanje in rešitev zaščitenih stavb v starem mestnem jedru

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi na drugih objektih kompleksa ptujske Stare steklarske delavnice bo treba kmalu opraviti nujna vzdrževalna dela.
Hojka Berlič

Potem ko je ptujska občina zaradi dotrajanosti to poletje porušila stavbo in del obzidja v Ulici Tomaža Šalamuna na dvorišču kompleksa Stare steklarske delavnice v starem mestnem jedru, je v strehi sosednje stavbe v Aškerčevi ulici 2 zazijala luknja, o čemer smo že poročali. Kot zdaj pojasnjujejo na občini, so v skladu z navodili mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) pristopili k pripravi projekta za zaščito objekta. Z njim naj bi zagotovili obstoj obodnih zidov in kleti, odstranili naj bi dotrajano strešno konstrukcijo ter stabilizirali zidovje pritličja. Objekt pa naj bi pokrili z začasno enostavno enokapnico.

Kljub dogovorom niso načrtovali sanacije

Kot pravijo na ZVKDS, zgodovina celotnega kompleksa zajema tako propadla velikopotezna prizadevanj za adaptacijo in revitalizacijo kareja leta 2011 z že izdanim gradbenim dovoljenjem, do prijav ZVKDS na Inšpektorat RS za kulturo in medije leta 2014 zaradi (ne)vzdrževanja objektov kulturne dediščine v historičnem mestnem jedru Ptuja. Preteklo zimo pa so se pričeli dokončno rušiti vase.
Na ZVKDS pojasnjujejo, da je še stoječi objekt v Aškerčevi ulici 2 umetnostnozgodovinsko in prostorsko pomemben. Že pri ogledih pred rušitvijo pa naj bi bilo v dogovoru z občino načrtovano, da naj bi vzporedno z rušitvijo dotrajanega objekta pripravili tudi projekt zaščite tega objekta ter vzpostavitve nadomestnega obodnega zidu za rekonstrukcijo nekdanjega kareja. Na to so na ZVKDS opozorili tudi direktorat za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo, z namenom, da bi občino pred rušitvenimi deli poskušali usmeriti k načrtovanju posegov za ohranitev objektov, ki so prav tako ogroženi in nevzdrževani.
"Po rušitvi zgoraj navedenih objektov smo prejeli klic ogorčenega soseda kareja, ki naj bi bil seznanjen, da se bodo ob obstoječem novo nastalem platoju namestili stebrički, o čemer sem poizvedovala pri predstavnikih MOP, predstavnica te pa nam je povedala, da bi to bila – kljub našim predhodnim dogovorom – začasna rešitev, torej do vzpostavitve obodnih zidov. Odgovora na vprašanje, kdaj pa naj bi bili ti načrtovani in postavljeni, nismo prejeli," pojasnjuje Simona Menoni iz mariborske območne enote ZVKDS.
Od ptujske občine so prejeli tudi vlogo za nadaljnja navodila glede nevarne stavbe Aškerčeva 2. Ker so vedeli, da je stavba močno dotrajana in ker so se o sklopih posegov že predhodno dogovarjali, "vendar očitno brez realnih načrtovanj gradbenih posegov med rušitvijo in po njej", so v začetku septembra problematiko, kot še dodaja Menonijeva, predstavili tudi na Urbanistični komisiji mesta Ptuja. "Saj menimo, da je zelo resna, ob čemer žal nismo prepričani, da obstaja realna volja po takojšnjem ukrepanju za rešitev in ne porušitev objekta Aškerčeva 2 in vseh nadaljnjih v danem nizu Aškerčeve ulice. Ob tem pa tudi ne za postavitev obodnih zidov dvorišča, ki bi ohranili berljivost uličnega rastra," še pravi Menonijeva.
Občino so prav tako pozvali, naj čim prej pripravi projekt zaščitnih del, ki se bodo izvedla še pred zimo, in ob tem delna rekonstrukcija objekta Aškerčeva 2, s čimer bi zagotovili vsaj obstoj obodnih zidov in kleti ter zagotovili možnost, da objekt obstane do nujno potrebne adaptacije in revitalizacije celotnega kareja.

Pozivajo, da nasutje odstranijo

Na ZVKDS občino opozarjajo še na nujnost vzpostavitve obodnih zidov, ki bi zagotavljali vidnost ulic, ter da je potrebno odstraniti nasutje materiala, "ki je ostal od rušitve in ga je izvajalec rušitve preprosto razgrnil in utrdil", pa tudi, "da so tudi drugi dvoriščni objekti potrebni nujnih vzdrževalnih del, saj se bomo sicer čez leto ali dve pogovarjali o dotrajanosti in rušitvi tudi teh in verjetno tudi drugih v spomeniško zavarovanem in tolikokrat promoviranem historičnem mestnem jedru". Želijo si, da do podobnih situacij sploh ne bi prihajalo: "Torej, da lastnik, kljub našim nenehnim opozorilom, pusti desetletja objekte v spomeniško zavarovanem območju propadati do te mere, da se porušijo sami vase, Zavod pa nima niti formalne niti dejanske moči, da bi ga prisilil k pravočasni obnovi in adaptaciji za primerno vsebino."
Na ptujski občini pravijo, da tudi vsa dela na dvorišču Stare steklarske delavnice potekajo v skladu z navodili in ob sodelovanju ZVKDS. "Z navoženim gramozom je bilo treba premostiti višinsko razliko med porušenim objektom in dvoriščem," pojasnjujejo in zatrjujejo, da je "interes Mestne občine Ptuj, da se dvorišče Stare steklarske delavnice nameni kulturnim vsebinam in ne parkiriščem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta