Ste pripravljeni na mladička in njegove vragolije

Vzgoja pasjega mladiča je zabavna, a tudi zelo naporna in zahteva kar nekaj potrpežljivosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Čeprav mladiči nimajo veliko koncentracije in fokusa, je to obdobje, ko so psi najbolj dojemljivi in jih lahko največ naučimo. Treba jih je le ustrezno motivirati z nagrado, recimo z igračo ali priboljškom, pa seveda s pohvalo.

Mladička navadimo na sobno čistočo

Mladički še ne morejo nadzorovati, kdaj gredo na »pasje stranišče«, zato se občasno zgodi tudi kakšna nezgoda. Temu se lahko izognete, če svojo malo kepico čim pogosteje peljete na sprehod ali do bližnjega travnika, še posebej po obroku, igri in dremežu. Za vsak primer pa mu tudi doma ponudite primerno mesto, pogrnjeno s pleničnimi podlogami, kjer lahko opravi potrebo, kadar je že prepozno, da bi ga peljali ven. Vse lužice na neprimernem mestu je treba redno in hitro očistiti s primernimi čistili, ki povsem nevtralizirajo vonj po urinu, da kuža ne bi zavohal »svojega stranišča«. Nikar pa ga ob morebitni nezgodi ne kaznujte, saj lahko izgubite njegovo zaupanje, ga zmedete in učenje se bo še podaljšalo.

Odličen pripomoček za učenje sobne čistoče je tudi bivalni boks ali ograja za mladičke, ki omeji gibanje. Pomagate si lahko tudi s posebnimi kapljicami za trening, ki s svojim vonjem psu sporočajo, da je tu pravo mesto za olajšanje. Najpomembneje pa je, da psa pogosto pohvalite, kadar mu »uspe«, in ga razvajate s kakšnim priboljškom.

Priporočeni izdelek:

Stefanplast Puppy Training Set

Arhiv Naročnika

Da bo mladiček raje sam doma

Psi so po naravi družabna bitja, ki so včasih živela v krdelu, danes smo njihova družba ljudje. Mladiček, ki še ni navajen ostati sam doma, lahko zaradi stiske razvije številna neželena vedenja, kot so lajanje, cviljenje, praskanje, grizenje in uničevanje pohištva. Najbolje bo, da ga počasi navajate na samoto. Najprej naj ostane sam eno uro, nato čas stopnjujte, pred tem pa ga utrudite z dolgim in aktivnim sprehodom, ki ga bo zazibal v spanec. Nekaterim kužkom je lažje, če vas počakajo v bivalnem boksu. Tudi na boks ga je treba navajati postopoma, da ga sprejme kot svoj kotiček za počitek. Lahko pa vanj položite tudi kakšno vašo stvar z vašim vonjem, da mu bo prijetneje. Nasvet: ob odhodu in prihodu domov ne izkazujte prevelikih čustev, da mu bo situacija hitreje postala povsem normalna.

Priporočeni izdelek:

Kovinski boks Ferplast Superior

Arhiv Naročnika

Da ne bo grizel vaših najljubših čevljev

Mladičke v času rasti zobkov zelo srbijo dlesni in prav vsak predmet je dober za omilitev srbečice, še posebej stvari, ki dišijo po lastniku. Včasih radi grizejo, ker so več ur sami doma in se počutijo utesnjene. Grizenje lahko preprečite s številnimi pripomočki, recimo igračami, ki bodo masirale in utrjevale srbeče dlesni. Lahko ga zaposlite s suhomesnatimi žvečljivkami, ki bodo poskrbele še za mehansko čiščenje zob. Svoje dragocene predmete pa popršite s posebnim pršilom proti grizenju.

Priporočeni izdelek:

Nobby Puppy Starter Set

Arhiv Naročnika

Je vaš mladiček izbirčen gurman?

Da bo mladiček zrasel v zdravega psa, mu moramo ponuditi najprimernejšo hrano za njegov razvoj. Kaj pa naj naredimo, če mladič hrano zavrača? Poskusimo lahko s posnemanjem njihovega naravnega vedenja, da je hrana nagrada za »lov«, recimo iskanje. Morda bo bolj lačen po aktivnosti, kot je igra ali sprehod, odlična rešitev so tudi igrače za skrivanje hrane, ki psa aktivirajo in mu tako spodbudijo tek. Če se pes hrane v posodici še vedno ne dotakne, jo umaknite in ponudite šele, ko je čas za naslednji obrok. Poskusite zamenjati okus ali znamko, izberite drugačno teksturo kakovostne prehrane, da bi mladičku pomagali preprečiti morebitne zdravstvene težave.

Priporočeni izdelek:

Petkult Sensitive Care Starter & Puppy

Arhiv Naročnika

Hoja na povodcu je osnovna veščina

Hoja na povodcu je ena izmed osnovnih veščin vsakega dobro vzgojenega psa. Ne glede na njegovo velikost in vaš življenjski slog mora biti pes na povodcu vodljiv, da z nenadnimi potegi ne ogrozi sebe ali svojega vodnika. Še pred začetkom učenja preverite, ali imate primerno opremo. Ovratnica se mu mora dobro prilegati, povodec pa naj bo nekoliko daljši. Da boste pri učenju hitreje napredovali, so vam lahko v pomoč priboljški za nagrajevanje pravilnega vedenja.

Priporočeni izdelek:

Sledni povodec Nobby Cover

Arhiv Naročnika
Še več nasvetov o mladičkih najdeš tukaj.

 

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.