Ste vedeli, kako nastane parmezan? Nekateri so ogorčeni in trdijo, da ga nikoli več ne bodo dali v usta

25.05.2024 09:05

Uporabnike omrežja X je globoko pretreslo spoznanje, kako nastaja eden najbolj znanih sirov na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Parmezan je postal sinonim za italijanske trde sire po svetu. 
Profimedia

Parmezan je eden najbolj priljubljenih sirov in malokdo ga ne da na testenine. Pa veste, kako se ga naredi?  Parmezan ali "Parmigiano Reggiano" je eden najbolj znanih trdih sirov, njegovo ime pa je postalo sinonim za italijanske trde sire po svetu. Ime parmezan lahko sicer nosi le sir iz italijanske pokrajine Emilja-Romanja. Sir naj bi bil najljubši Molieru in Napoleonu, piše The Sun. 

Profimedia

Mnogi pa ne vedo, kako ga izdelujejo. Poleg posebne obdelave mleka, ki je seveda nujna za njegovo proizvodnjo, parmezan zahteva tudi encime, pridobljene iz telečjega želodca, ki mleko koagulirajo in spremenijo v mlečni koagulum. Pripravek nato segrejejo in dehidrirajo.

Sirilo je torej nepogrešljiva sestavina sira, saj pomaga ločiti trdne delce od vode, da nastane trdna masa, pred kratkim pa je nekdo na družbenih omrežjih opisal postopek pridelave parmezana. Mnogi so se zgražali, saj do takrat niso vedeli, da vsebuje tudi sestavino iz želodčne sluznice mlade živali.

Nekateri niso vedeli, da se za pripravo sirov uporablja sirilo. 
Profimedia

Nekdo je to objavil na omrežju X in sprožil ogorčenje. "Šele danes sem izvedela, da je parmezan narejen iz telečjega želodca in lahko samo jokam," je eden od komentarjev. Ljudje so nad odkritjem zgroženi, eden pa je odgovoril: "Grozno! Mislim, da ga ne bom več jedel!" 

"Nikoli nisem slišal za to! Mlečni izdelki so res grozni," je komentiral nekdo drug. "To je res grozno. Nočem več sira v življenju," je dodal še en ogorčen uporabnik. Sirilo je seveda sestavina, ki se za izdelavo sirov uporablja že od nekdaj, ogorčenje pa kaže, kako slabo sodobni ljudje v resnici poznamo hrano, ki jo uživamo iz dneva v dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta