Tako blizu, a vendar tako daleč: Kako dobro poznate Hrvaško zagorje?

Pokrajina ob slovensko-hrvaški meji ponuja turistom aktivnosti za vso družino: sprostitev v termah, aktivnosti za vse generacije, zanimive zasebne nastanitve in vrhunsko gastronomijo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagorje, vinogradi
Ivo Biočina

Običajno je tako, da najmanj poznamo tisto, kar nam je na videz zelo blizu. Tako je tudi s sosednjimi pokrajinami. Slovenci na Hrvaškem zagotovo dobro poznamo Istro, Kvarnerski zaliv in severno Dalmacijo. Le redko pa se podamo v pokrajino tik onkraj slovensko-hrvaške meje, v Hrvaško zagorje, čeprav smo z njo zgodovinsko tesno povezani. Predstavljamo vam nekaj zanimivosti iz Zagorja, na katere ste morda že pozabili ali pa boste zanje šele izvedeli.

1. Od krapinskega pračloveka do muzeja na prostem

Zgodovina je v Zagorju resnično pognala globoke korenine. O tem pričajo prazgodovinske najdbe na območju Krapine, ki jih lahko vidimo v Muzeju krapinskega pračloveka. Najdeni so bili ostanki približno 70 posameznikov, kosti številnih izumrlih živali, pa tudi izdelki iz cepljenega kamna in sledi ognjišča, ki pričajo, da so neandertalci pred okoli 130.000 leti že uporabljali ogenj.

Muzej krapinskega pračloveka
Ivo Biočina

Precej velik skok skozi zgodovino naredimo na gradu Veliki Tabor, kjer spoznamo zgodbo Friderika Celjskega in njegove velike ljubezni Veronike Deseniške. V čas druge polovice 20. stoletja pa nas popeljejo v muzeju na prostem Staro selo Kumrovec, kjer v avtohtonih hišah prikazujejo nekdanje obrti in običaje. Pa tudi najslavnejši otrok Kumrovca še vedno budno bdi nad dogajanjem s svojega položaja na kamnitem podstavku.

Veliki Tabor
Zoran Jelača
Kumrovec, Staro selo
Ivo Biočina

2. Sprostitev v termah

Ste utrujeni in brezvoljni? Potrebujete dopust ali vsaj sproščen konec tedna – brez stresa, vendar ne brez dogajanja, v vrhunski namestitvi, ki ne izprazni denarnice, kjer lahko izbirate, vendar je vsaka izbira dobra? V zagorskih termah boste našli vse to, in sicer za vso družino: doživetja za najmlajše, aktivnosti za bolj športno naravnane, velnes ponudbo za vse, ki si želijo počitka in razvajanja.

Ne glede na to, ali želite zaplavati v bazenu s termalno vodo, se sprehoditi na svežem zraku ali uživati v velnes tretmaju, boste v Zagorju zagotovo prišli na svoj račun. Če se želite izogniti množicam, lahko izberete nastanitev v manjši vili, kot ustvarjeni za romantični konec tedna v dvoje.

Tuheljske toplice
Hrvoje Serdar

3. Raj za kolesarje

Številni grički s starimi hiškami in lesenimi kletmi so prave oaze miru sredi stresnega vsakdana. Skozi neokrnjeno naravo vodijo številne kolesarske poti, ki so pravi magnet za turiste. Kolesarska doživetja vas bodo pripeljala skozi skrivnostno zgodovino Zagorja, do številnih dvorcev in okrasnih parkov, mimo baročnih cerkev do sproščujočih termalnih vrelcev. Dejavnosti na svežem zraku pa vas bodo še dodatno spodbudile, da raziščete lokalno gastronomsko ponudbo.

Poleg šestih državnih in mednarodnih kolesarskih poti ter 22 poti znotraj Krapinsko-zagorske županije je urejenih še vrsta lokalnih kolesarskih poti. Te so večinoma krajše, toda nič manj zanimive, zato so primerne za krajše kolesarske izlete.

Trakošćan
Domagoj Blažević

4. Čez drn in strn

Za tiste, ki jim običajne aktivnosti v naravi niso dovolj zanimive, ponuja Zagorje tudi zahtevnejše dejavnosti. Ena od njih je treking, v katerem imajo v Zagorju celo svojo ligo, redno pa prirejajo tudi tekmovanja, kakršno je na primer Mala Erpenja Trekk. Tudi sicer je v Zagorju obširna ponudba dejavnosti na prostem, poleg kolesarjenja in pohodništva so urejene naravoslovne in sprehajalne poti za vse generacije in okuse, tudi med drevesnimi krošnjami. Najbolj aktivni pa se lahko pomerijo v paint ballu, vožnji s štirikolesniki ali športnem plezanju na umetni steni.

Zagorje
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.