(TEST) Cupra formentor: Prve minute so bistvene, odločilne, dobre ali slabe

Vinko Kernc Vinko Kernc
05.12.2022 05:00

Malo športnosti in dinamike, precej družinske uporabnosti, prijetno okolje, dovolj opreme in lahkotnost upravljanja, a tudi nekaj zamer.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cupra formentor: kombikupejevski križanec všečnega videza, družinske uporabnosti in od prve minute navdušujoče gostoljubnosti.
Vinko Kernc

Zunanji videz je všečen že na prvi pogled in utegne prepričati tudi tiste redke, ki še niso med ljubitelji cestnih terencev ali križancev: ker je še dovolj nizek in pri tleh in dinamične, recimo športne podobe. Sicer je pa njegova zunanjost nekaj razmeroma svežega z nekoliko drugačno silhueto, a seveda tudi s prepoznavno motorno masko te Seatove (pod)znamke.

Notranjost: zelo dober položaj za volanom, na oko in za uporabo prijetno okolje z dobrimi materiali
Vinko Kernc

Prve minute? Nastavitev sedeža je dovolj in z njimi je lahko položaj za volanom prijeten, ugoden, pravšnji. Sedeža sta tradicionalna koncernska, torej dognanih mer, oblike in trdote. Volanski obroč je prijetno ergonomski, morda malce pretanek, a ne moti, navdušijo pa mehanski gumbi na njem, ki se odzovejo zgolj na pritisk ali vrtenje, kar ne omogoča nikakršnih zmotnih ukazov. Armaturna plošča ima veliko oblike, a se vseeno prikupi s svojimi trirazsežnostnimi površinami, z dokaj ostrimi prehodi med njimi in še posebej z bakrenimi dekorativnimi vložki. Merilniki imajo šest dokaj različnih podob, vsak lahko najde svojo, tudi pristaši klasike, torej dveh merilnikov in informacijskega zaslona med njima.

Vinko Kernc

Upravljanje je logično, nastavitev in podatkov je veliko (tudi pospeškomer, merilnik navora in moči), a vse hkrati žal ne gre. Ali k sreči. V prvih minutah se zdi vse nekako na mestu, tudi gumb za upravljanje menjalnika. Tudi skeptike bo prepričala vožnja – z lahkotnim upravljanjem krmiljenja, stopalk in menjalnika. Sedeti je moč tudi športno nizko, sedeža imata zmerno bočno oporo in podvozje je bolj čvrste sorte. Upoštevaje še zgledne motorne zmogljivosti in možnost ročnega pretikanja se v njem, predvsem izza volana, res lahko počuti športno.

Vinko Kernc

To so bile prve minute. Navdušujoče – tudi zaradi kakovostnega zvoka avdiosistema. Preostalo se lahko deli na za in ... ne za. Morda koga zmotijo dokaj grob material sedežev, za dotik občutljiva in očem skrita ploščica za nadzor zunanjih svetil ter lenobnost pogona z mesta, športne pa tudi nadzor menjalnika DSG, ki nima položaja za ročno pretikanje (in ki se prehitro preklopi v samodejni način) in ki ne dovoli pretikanja navzdol, če bi bilo vrtljajev potem več kot 5500 v minuti.

Vinko Kernc

Velik osrednji zaslon ima za Seat značilno grafiko z diagonalnim prelomom tem (asociacija na barcelonsko avenijo Avinguda Diagonal), a bo brez enega samega mehanskega gumba predstavljal veliko minut zagate vsem, ki se bodo s takšnim upravljanjem srečali prvič. Ko pa gre za opremljenost, velja, da je v osnovi tudi pri takšni, osnovni različici več kot zadostna, a vselej pritegnejo še kaki sladkorčki.

S svojimi slabimi 4,5 metra dolžine je takšen formentor še vedno mestno obvladljiv, motor, ki je tehnično odličen (v prostem teku, denimo, tih in brez tresljajev), pa tudi zaradi poldruge tone mase nad kakih 110 kilometrov na uro počasi izgublja navorsko živahnost. Če je treba omeniti: takšen formentor je lahko tudi prijeten in uporaben družinski avtomobil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta