(TEST) Peugeot 308: Neprimerljiv v vseh pogledih

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.01.2023 05:00

Tretje generacije tristoosmice nima smisla primerjati z drugo – v vsem je tako drugačna, da primerjava preprosto ne zdrži.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 308; tudi kot kombi (SW) s suverenim videzom, menda najbolj pomembna sprememba, ki jo opazi oko kupca.
Tim Kernc

V veliki meri je za neprimerljivost seveda ''kriv'' videz z novim obrazom (in logotipom) na čelu. A to še ni vse; novi 308 je dosti širši kot doslej in je širši od mégana in od focusa. Tudi druge mere so ''sodobnejše'' – je znatno nižji in nekoliko daljši. In ko smo ravno pri dolžini: kot kombi (SW) je daljši od karoserijsko enakega mégana in krajši od focusa.

Všečno oblikovano in urejeno voznikovo delovno okolje, prijetno majhen in navpično postavljen volanski obroč, veliko oblike in širine.
Vinko Kernc

Vsaj v enaki meri velja neprimerljivost tudi v kokpitu. Novi 308 ima, tako kot denimo 2008 in 3008, namreč izrazito v globino razgibano obliko armaturne plošče in pri tem tudi precej dokaj ostrih robov. Videti je nadpovprečno prestižna, ugaja veliko mehke plastike, prečni trak iz tkanine pa je, tako kot splošen vtis, všečen.

Vinko Kernc

Merilniki (s petimi podobami) bi smeli biti nekaj večji in njihova sicer čedna grafika služi bolj videzu kot uporabnosti. Je pa osrednji zaslon zadosti velik in s kakovostno sliko (navigacija in vzvratna kamera!), a s premalo mehanskih stikal, z nekoliko nerodnimi meniji (še posebno pa pri vnašanju cilja v navigacijo) in z grafiko, ki slabo prikazuje polja, občutljiva za dotik.

Vinko Kernc

Notranjost navdušuje s širino, sedeži z merami, predal pred sovoznikom z možnostjo hlajenja, zadnja klop pa z opremljenostjo. Značilen i-cockpit še vedno navdušuje, glasnost ventilatorja in samodejnost klimatske naprave pa malo manj. Testni 308 je imel tretji (od štirih) paket opreme (predvsem več asistenčnih sistemov in inteligentni ključ) in edini možen dizelski motor. Za slednjega velja, da je znotraj in zunaj zelo tih (razen v visokih vrtljajih), zelo prožen in zelo varčen, kar nekoliko opravičuje podpovprečno velikost posode za gorivo (40 litrov). Motor pa ni športno zmogljiv, naši avtocestni vzponi ga hitro utrudijo. Pri dinamiki mu nekoliko pomaga športni način vozne dinamike, ki pa na trenutke sunkovito krmili sožitje motorja in samodejnega menjalnika.

Vinko Kernc

Osemsto evrov loči različico SW od klasične kombilimuzine in SW prinese kar nekaj ključnih razlik: za 27 centimetrov več dolžine na zadnjem delu ter s tem za 196 litrov večji osnovni in za 311 litrov večji povečan prtljažnik, opazno bolj oddaljeno, že v osnovi nizko zadnjo šipo (in s tem nekaj manjši višinski kot pogleda nazaj), morda pa – še vedno – nekaj trendovstva tako oblikovane takšne karoserijske različice.

Primerjava v uvodu je seveda bistvena zgolj za kupca, ki je doslej vozil prejšnjo generacijo. Pa vendar: gre za tipičen primer izdatnejšega napredka v videzu, merah, imidžu, a tudi v tehniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta