(TEST) Mokka dokazuje, da pri Oplu vedo, kako pomembna je karoserijska privlačnost

Janez Kovačič Janez Kovačič
28.11.2022 05:00

Oplov mali športni terenec/križanec deluje navzven všečno, znotraj ugaja podoba armaturne plošče, premislek zahteva primerjava cene z bencinsko gnano izvedenko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dimenzijsko dokaj skromna, karoserijsko dopadljiva, električno gnana
Janez Kovačič

Čedna? Vsekakor. Opazna? Če jo oblečeš v kakšno močno zeleno barvo, te ne spregledajo. Električna? Seveda. Opel z e-mokko orje svojo električno ledino.

Notranjost ali predvsem armaturna plošča ponujata videz in okolje, ki te zmore navdušiti.
Janez Kovačič

Čeprav testna mokka, športni terenec ali veliko prej križanec, ni bila zelena, pač pa belo-črna, je njen karoserijski kroj dokaz, da pri nemški avtomobilski hiši, že nekaj časa znotraj koncerna Stellantis (kot Peugeot, Citroën, DS, Fiat, Lancia ipd.), vedo, kako pomembna je všečnost. Ozke luči spredaj in zadaj ter nežna kupejevska linija ustvarijo dopadljiv avto. Ampak brez tega si obsojen na tržno vegetiranje. Pri Oplu imajo s tem kar nekaj izkušenj.

Prtljažnik: polnilni kabli nimajo svojega prostora, kar gre v škodo uporabnosti oziroma praktičnosti
Janez Kovačič

Notranjost je presenetljiva. Predvsem to velja za podobo armaturne plošče: pred voznikom velik ploščat zaslon z vsemi nujnimi merilniki in podatki, malo bolj desno multifunkcijski zaslon. Videti je dobro, celo nekoliko ekscentrično. Sredinski tunel ni preveč zajeten, na njem je ob drugem menjalnik, pravzaprav ploščica, čemur se hitro privadiš, zraven stikalo za vozne programe (eco, normal, sport). Odlagalnih prostorov je precej, so pa večinoma majhni. Preglednost nazaj je skromna, to je pričakovano. Manj to, da je zadaj dvema skromno odmerjen prostor za kolena oziroma noge. Tudi prtljažnik ni ne vem kaj; najbolj moti, da mu veliko ali preveč volumna odvzamejo polnilni kabli. Ampak e-mokke je v dolžino za skromnih 415 centimetrov.

Električni pogon, enak kot denimo v nekaterih drugih avtomobilih Stellantisa, ne prinaša presenečenj. Baterija ponuja teoretični doseg okoli 320 ali 330 kilometrov. Mestne/urbane in s tem kratke vožnje seveda niso problem, svoje naredi rekuperacija. Če preklopiš v program sport, postane mokka zelo živahna, ampak … Kilometri dosega kopnijo izjemno hitro, avtoceste ostajajo največji sovražnik električnih baterijskih avtomobilov. Velja tudi za mokko. In tovarniško zapisana poraba elektrike se presenetljivo ujema z dejansko oziroma povprečno.

Prtljažnik: polnilni kabli nimajo svojega prostora, kar gre v škodo uporabnosti oziroma praktičnosti
Janez Kovačič

Električno gnana mokka je od bencinsko gnane z enako opremo in enako močnim motorjem dražja za dobrih devet tisoč evrov. Premislek je smiseln.

Glasujte za slovenski avto leta 2023 in sodelujte v nagradnem žrebanju: V igri za naslov je kar 27 avtomobilov

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta