(PREDSTAVLJAMO) Stare dogme padajo in novi peugeot 408 je eden takšnih primerov

Vinko Kernc Vinko Kernc
08.08.2022 05:00

Slika pove več kot tisoč besed, pri avtomobilih pa je potrebnih informacij vse več. Kdo ali kaj je 408? Ni limuzina srednjega razreda, kot bi poznavalec te znamke morda pomislil …

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 408: teoretično recept za uspeh – preizkušena platforma, sodobna tehnika s koncernskih polic in ta hip izjemno priljubljena karoserijska oblika.
Peugeot

Kolikokrat smo na teh straneh že omenili platformo PSA EMP2 in tudi tokrat gre za nadgradnjo nad to tehnično osnovo. Zdaj je to peugeot 408, ki s kitajskemu trgu namenjenim modelom istega imena nima nič skupnega, prav tako ni naslednik limuzine 407, ki je že 10 let ni več na trgu, niti nima povezave z modelom 508, ki je naslednik 407 in ki živi že drugo generacijo. Je pa praktično enak avtomobil kot peugeot 408 X, ki bo naprodaj na kitajskem trgu …

Fotografija razkrije, da je 408 kupejevska kombilimuzina, za nameček pa – na račun skoraj 19 centimetrov oddaljenega trebuha od tal in črnih plastičnih obrob spodnjega dela karoserije – še križanec. Saj veste – X6 iz leta 2007 in vsi posnemovalci za njim, ki jih je iz dneva v dan več. Kupcem je pač takšna oblika karoserije všeč.

Končno pri zunanjih merah. 408 je dolg skoraj 4,7 metra, širok preko 1,8 in visok malo manj kot 1,5 metra. To je v vse smeri (izstopa pa za dobre tri decimetre več dolžine!) več kot denimo pri kombilimuzini 308, s katero si prav tako deli večino avtomobilske tehnike, a hkrati manj kot pri bratrancu citroënu C5 X, ki ga je več v vse smeri, v dolžino celo za dober decimeter.

Kokpit je enak kot v 308, je pa zaradi daljšega medosja več prostora na zadnji klopi.
Peugeot

Ker je nastajal vštric z omenjenim 308, ne preseneča, da je 408 znotraj skoraj enak kot 308, kar velja tako za videz kot za tehniko vse do asistenčnih sistemov, kamor sodi tudi sistem za nočni vid z infra rdečo kamero. Je pa seveda dolžina prinesla najprej več prostora za noge na zadnji klopi in na koncu še večji prtljažnik, ki meri od 536 do 1611 oziroma pri hibridnih različicah od 471 do 1545 litrov.

Osnovni pogon v novem 408 bo 1,2-litrski turbobencinski puretech z močjo 96 kilovatov, sledita pa dve priključno-hibridni različici. Pri prvi sestavita 1,6-litrski bencinski motor (110 kW) in elektromotor (81 kW) sistemskih 132 kilovatov, pri drugi pa je skupna moč na račun zmogljivejšega bencinskega motorja (132 kW) že športnih 165 kilovatov. V obeh primerih je kapaciteta pogonske baterije 12,4 kilovatne ure, ki se od 0 do 100 odstotkov na 7,4-kilovatni polnilnici napolni v slabih dveh urah. Ja, ročnega menjalnika ni več.

Pri Peugeotu napovedujejo prihod 408 v začetku prihodnjega leta, osnovna motorna različica bo konec istega leta dobila blago hibridno tehnologijo, kasneje pa bo sledila tudi čista električna pogonska različica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta