(TEST) Seat Arona 1.0 TSI DSG FR: Malček, ki mu cena z leti narašča

Peter Pirkovič
12.05.2024 03:00

Pred natanko šestimi leti smo na slovenske ceste pospremili najmanjšega med Seatovimi križanci. Z eno vmesno blago prenovo ta še vedno ostaja zanimiva izbira za širok krog kupcev, le primerno dražji je zdaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arona je bila predstavljena sredi poletja 2017 in ima za sabo že kar dolgo modelsko dobo.
Peter Pirkovič

Po nekaj letih sem z njim pred kratkim prevozil kar nekaj kilometrov in se v njem počutil precej domače. Zagotovo bi ga priporočal predvsem tistim, ki iščejo udobno, varno in praktično vozilo. Vse to arona je. Z dolžino 4,1 metra je za skoraj deset centimetrov daljša od ibize, prav toliko znaša dimenzijska razlika tudi v višini, za marsikoga pa bo pomemben podatek, da je podvozje od tal oddaljeno 19 centimetrov. Tako se z njo brez težav podamo po makadamski cesti na vrh bližnjega hriba, čeprav ta v ponudbi nima štirikolesnega pogona. Redki so kupci v tem segmentu, ki iščejo to možnost.

Arona se zelo dobro znajde na asfaltni površini. Z natančnostjo obdeluje ovinke, nagibanja je malo, litrski trivaljnik s 85 kilovati moči pa lahko poskrbi tudi za primerno dozo dinamike. A to prinaša pogostejše postanke na bencinskih servisih (posoda 40 litrov), saj se povprečna poraba hitro približa devetim oziroma desetim litrom. Z nekaj uglajenosti in brez nepotrebnega siljenja v visoke vrtljaje sem povprečje večinoma držal okrog šestih litrov. Prenos moči na sprednja kolesa opravlja sedemstopenjska avtomatika, ki se med vožnjo uglajeno vede, nekaj muhastega karakterja pa pokaže le pri manevriranju na mestu.

Notranjost je osvežena, le osrednji zaslon bi lahko bil večji.
Peter Pirkovič

Arona ostaja prijeten avtomobil tudi v potniški kabini. Glede na zunanje dimenzije omogoča dovolj prostora tako spredaj kot na zadnji klopi. Ni presežkov, a tudi utesnjenosti ne. Pri njem je bistven višji položaj sprednjih sedežev, kar kupci, predvsem starejši, cenijo. Prtljažnik s 400 litri prostornine bo z nekaj iznajdljivosti dovolj velik za vso družinsko ropotijo, kajti na voljo je še nekaj dodatnega prostora pod predelno polico, ki omogoča ravno dno do sprednjih sedežev (preklop naslona 60:40), če je potreben prevoz večjih stvari. V tem primeru je na voljo 1280 litrov. Vozniški delovni prostor je ergonomsko dobro zasnovan, saj vključuje digitalne merilnike, kjer lahko zamenjujemo grafiko in spremljamo večino potovalnih podatkov, osrednji 8,25-palčni zaslon na dotik z informacijami v slovenščini, veliko fizičnih gumbov in uporabnih odlagalnih mest. Pohvaliti velja tudi dobro zvočno izolacijo kabine.

V dolžino meri vsega 4,1 metra in je najmanjši križanec španske znamke.
Peter Pirkovič

Paket opreme FR zajema dolg spisek serijske opreme - in temu primerna je tudi končna cena. Ker imamo v arhivih pospravljene nekatere cenike, med njimi tudi Seatove, sem na hitro analiziral takratne in aktualne cene. Arona FR z istim motorjem in DSG-menjalnikom je leta 2018 stala 29.786 evrov (cenik 1. 1. 2018). Ko so jo dobra tri leta kasneje nekoliko osvežili, so ceno za to kombinacijo postavili na 21.850 evrov (cenik 1. 9. 2021), danes pa takšna arona v osnovi stane 25.191 evrov. K testnemu avtomobilu je treba prišteti še 629 evrov za ledeniško belo barvo, s čimer se približamo 26 tisočakom. Res je, da so se na njej v šestih letih zgodile izboljšave in da je seznam serijske opreme daljši. Predvsem z vidika tehnologij. O tem ni dvoma. A po tehnični plati je jasno, da gre za identičen avtomobil, ki je svetovno premiero doživel sredi poletja 2017.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta