Ibiza in arona v Sloveniji: Evolucija in revolucija iz Španije

26.09.2021 05:00
Španski Seat, ki je v Volkswagnovem naročju, na jesen predstavlja dva prenovljena avtomobila - malo ibizo in športnoterensko arono.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arona je bila lani Seatov tržni prvak, kar glede na veliko tržno priljubljenost športnih terencev niti ni posebno presenetljivo. Foto: Janez Kovačič
Janez Kovačič

Evolucija zunanjosti, revolucija notranjosti. Tako na Iberskem polotoku predstavljajo dva prenovljena seata, ki nagovarjata precej različen okus, različne potrebe in seveda različne kupce: ibiza, po letnici rojstva najstarejši seat (še iz časov, ko so bili pri Fiatu), se vozi v nižjem razredu, arona, na svetu od leta 2017, pa med manjšimi športnimi terenci. Prvi je, zdi se tako, nekako v tržnem zatonu, drugi kipi od moči.

Ibiza, ikona in hkrati najstarejši avto v ponudbi španske tovarne, je navzven previdno (evolutivno) drugačna. Foto: Janez Kovačič
Janez Kovačič

Ibiza, ki velja za najuspešnejšega seata vseh časov, se navzven na tole jesen ni veliko spremenila. Nova so kolesna platišča, nekaj je novih barv, ročno je izpisano ime avta v reliefni pisavi na zadku, nov je logotip, predvsem pa so del serijske opreme led žarometi pri vseh izvedenkah. Več novega - zato tisto o revoluciji - je znotraj: večji infotainment (za približno 20 odstotkov), na novo oblazinjena armaturna plošča, nov in bolj ergonomski je volan, nove so šobe za zrak, predvsem pa je posodobljena povezljivost oziroma digitalizacija. Dodani so tudi novi asistenčni sistemi travel assist, ki ponujajo oziroma omogočajo delno samodejno (avtonomno) vožnjo. Bencinski 1,0-litrski agregat je na voljo v treh izvedbah moči (59, 70 in 81 kW), zraven je še motor na stisnjen zemeljski plin CNG, ki zmore 66 kW. Dizla seveda ni, je pa mogoče izbirati med pet- ali šeststopenjskim ročnim in sedemstopenjskim samodejnim DSG-menjalnikom.

Tako pri ibizi kot pri aroni je več sprememb doživela notranjost, pri čemer sta večja infotainment zaslona.
Janez Kovačič

Arona, najbolje prodajani seat v lanskem letu, je prenovljena v podobni maniri. Tudi tukaj so del serijske opreme led žarometi, na novo je oblikovan prednji odbijač, ime je prav tako reliefno izpisano ipd. Znotraj je nova armaturna plošča, večji je infotainment, nov je volan v napa usnju, enako kot pri ibizi je večji nabor asistenčnih sistemov, arona je še bolj kot prej digitalizirana. Motorja sta ob tistem na stisnjen zemeljski plin (66 kW) zgolj bencinska: 1,0- in 1,5-litrski (81 oziroma 110 kW), menjalnik je lahko šeststopenjski ročni ali sedemstopenjski samodejni DGS.

Pri obeh je mogoče izbirati med štirimi opremskimi paketi, zgolj za slovenski trg so dodali začetnega z imenom Hola. V najcenejši varianti in ob financiranju je ibiza naprodaj za malenkost manj kot 12 tisoč evrov, arona pa za 16.499 evrov. In na koncu, čeprav ne najmanj pomembno - kupci seatov pri nas naj bi bili nekako deset let mlajši od slovenskega povprečja.

Janez Kovačič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta