Tisoče luči v zimskem mraku pričakovanja

Denis Živčec Denis Živčec
24.11.2016 17:33
Ko oster mraz prezebe roke, je čas za skodelico kuhanega vina na katerem od najlepših adventnih sejmov v Evropi. Obiščete lahko tudi Rovaniemi, glavno vasico finskega dela Laponske in menda Božičkov domači kraj
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V praznični preobleki so v Budimpešti tudi tramvaji.
Archiv Večera

K

uhano vino, medenjaki, klobase in iz ure v uro bolj veseli ljudje, ki jim zimski mraz ne pride do živega. Začenja se čarobna sezona adventnih sejmov in vabimo vas na kratek sprehod po nekaterih najlepših v Evropi. Še posebno v osrednjem delu stare celine bo te dni zaživelo na tisoče okrašenih stojnic, ki bodo v gosto zimsko temo prinesle nekaj prepotrebne luči.

Figurice iz suhih sliv

Medtem ko večina ljudi München, bavarsko prestolnico, povezuje z Oktoberfestom, festivalom pitja piva, ne smemo pozabiti, da se v zimskih dneh v središču tega mesta odvija fantastičen božični sejem. Med srkanjem kuhanega vina lahko obiskovalci na različnih stojnicah najdejo tradicionalna bavarska darilca, kot so lesene skulpturice in lectova srca. Čeprav med tamkajšnjo ponudbo najdete raznovrstno hrano, VirtualTurist priporoča, da obiščete tudi kmečki sejem hrane, ki je takoj za ovinkom. Köln ponuja več sejmov. Najbolj priljubljen je tisti pred katedralo, še en, s sicer malce višjimi cenami spominkov, pa je sejem v Neumarktu. Njihova ponudba hrane je bolj tradicionalna: klobasa, kvašeni cmočki z marmelado ali vanilijevo kremo, palačinke in čokolada. Ena od posebnosti je "lebdeči božični sejem", ki je na reki Ren. Božični sejem v Nürnbergu je znan po pestri ponudbi nemških dobrot, od medenjakov do pečenih oreščkov in kuhanega vina. Vse to lahko okušate, medtem ko si ogledujete stojnice z lesenimi igračami in okraski, značilnimi za to mesto, na primer figurice iz suhih sliv.

Kolač, ki spominja na dimnik

Leta 1570 so prvič pripravili božični sejem v Strasbourgu, velja za enega najbolj priljubljenih pa tudi največjih v Evropi. Goste vabi več kot 300 stojnic, ki jih decembra obišče več kot dva milijona obiskovalcev z vseh koncev sveta. Kljub novemu tisočletju je organizatorjem uspelo ohraniti avtentično, prisrčno vzdušje, ki kljub gneči deluje nekako intimno in pravljično. Sejem traja do silvestrovega. Obiskati Prago je vedno posebno doživetje, še posebno decembra, ko prezeble roke tam greje svařené vino, kakor Čehi pravijo kuhanemu vinu. Po mestu je v adventnem času več sejmov, a najbolj impresiven je na trgu Wenceslas in na starem mestnem trgu. Z gorovja Krkonoši na severu Češke prepeljejo veliko jelko in jo osvetlijo z neštetimi lučkami, kar daje, skupaj s fasadami starih praških stavb, vtis nekega druga časa.

Ko uradniki niso v prvem planu

D

ecember je edini mesec, ko v Bruslju

birokracija ni v prvem planu. Božično vzdušje preplavi mesto, zaživijo številni koncerti, dobrodelne prireditve. Ob skodelici vročega čaja lahko uživate na kateri od številnih stojnic ali se odpravite na vožnjo z vrtiljakom, celo veliko kolo imajo, po dunajskem vzoru. Na obiskovalce preži ledena pošast, ki se do konca meseca običajno stopi. Vabi tudi belgijski Brugge. Idilično srednjeveško mestece je v času božičnega sejma med 25. novembrom in 3. januarjem le še bolj magično. Na sejmu, ki velja za najlepšega v Belgiji, se s stojnic ponujajo razne dobrote, med katerimi prevladuje belgijska čokolada v tisoč in eni obliki. Čudovito okrašeno mesto si lahko ogledate z ladjice, ki vas popelje po slikovitih kanalih. Prava paša za oči pa je festival snežnih in ledenih skulptur. Če vas vleče sever, obiščite Köbenhavn. Pričakovanje božiča v pravljičnih vrtovih Tivolija je med prebivalci in obiskovalci danske prestolnica dolgoletna in zelo priljubljena tradicija. Poleg običajnih adventnih sejmov vrtove krasi

osupljiva igra vilinskih luči, odsevov

nad jezerom ob prijetni praznični glasbi. Barvite kupole tamkajšnjih stavb imenujejo tudi "mala Rusija".

V

Zürichu je seveda imenitno

Salzburg je poleg Dunaja drugi najve

čji avstrijski adventni adut. Mesto, ki ga mnogi povezujejo s filmom Moje pesmi, moje sanje. V predprazničnih dneh ga napolni zborovsko petje in velika gneča na osrednjem božičnem sejmu. Le parklja (Krampusa) se pazite, saj ta tudi tukaj dela družbo Miklavžu. Na stojnicah najdete čudovit izbor steklenih okraskov, ki pa večinoma niso prav poceni.

Zagreb se veseli globoko v januar

Kako povzdigniti advent, so v zadnjih letih ugotovili Hrvati. Zagreb so turistični delavci lani namreč izbrali za naj adventno evropsko destinacijo. Res se trudijo. Trg bana Josipa Jelačića se v tem času ponaša z glasbo in koncerti na velikem odru na prostem, s stojnicami s hrano in otroškim programom. Tu je tudi velikansko božično drevo, vodnjak pa se spremeni v velik svetlobni spektakel, ki ga razsvetljujejo velike sveče. V ogrevanem in pokritem zimskem vrtu strežejo hrano in pijačo. Park Zrinjevac je eden najlepših krajev v Zagrebu. Lampijoni razsvetljujejo drevored, stari glasbeni paviljon pa se spremeni v svetlečo palačo. Tam so tudi umetniške stojnice z izjemno ponudbo tradicionalnih božičnih daril, jedi in pijač. Kraj, kjer lahko poskusite zagrebške zimske specialitete. Recimo legendarne zeljne krpice. Zagrebško adventno vzdušje zaživi 26. novembra in traja vse tja do 8. janu

arja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta