Tkalka ni stavba, temveč ideja

Klara Širovnik Klara Širovnik
04.09.2018 19:46

Socialnim podjetjem se najemne pogodbe v dotrajani Tkalki iztekajo počasi in mučno, občina pa sporoča, da ni "od nikogar nikoli zahtevala, da se mora izseliti".

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Potem ko je občina zgradbo želela oddati ameriškemu podjetju, so stvari popolnoma zastale," pravi Andrej Žižek.
Sašo Bizjak

Mariborska Tkalka že leta velja za kraj, ki podpira, širi, in tke vezi med socialnimi podjetji. V letu, ko bi se moral Maribor nanjo neprestano sklicevati, ali pa se z njo celo hvaliti - letos je namreč postal evropska prestolnica socialne ekonomije -, hiša povezovanja vse bolj sameva. Številna podjetja je v začetku leta iz Tkalke pregnal strah pred ameriško multinacionalko, ki se je nameravala naseliti v prostore, druga pa se bodo zaradi iztekajočih se najemnih pogodb izselila do pomladi. Kaj se v Tkalki dogaja danes? Lahko prihajajoče lokalne volitve spremenijo usodo zadruge?

Mir, tišina in depresija

Vhod v stavbo ob Tkalskem prehodu je danes mogoč le z dvoriščne strani. Zaradi finančne preobremenjenosti so v zadrugi receptorja odslovili že pred meseci, v notranjosti dotrajane zgradbe pa vladata mir in tišina. Zasluge zanju lahko pripišemo dejstvu, da na 2500 kvadratnih metrih delovnih prostorov danes deluje le 15 podjetij. Leta 2015 jih je bilo 30. "Potem ko je občina zgradbo želela oddati ameriškemu podjetju, so stvari popolnoma zastale," pripoveduje Andrej Žižek, predsednik upravnega odbora Tkalke.

Sanitarni prostori so v izjemno slabem stanju.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Tudi če izselitve ne bo, se na zgradbo ne gre zanašati

Žižek dodaja, da lahko usodo Tkalke spremenijo prihajajoče lokalne volitve. Nastop novega občinskega vodstva bi lahko odpravil težave v komunikaciji med občino in zadrugo ter celo omogočil podaljševanje najemnih pogodb. A tudi če se to zgodi, težave ostajajo. Sanitarni prostori v Tkalki so v izjemno slabem stanju, ves čas jih pestijo težave z električno napeljavo in kanalizacijo.
"Ko smo se v stavbo preselili, je občina obljubila, da bo stavbo energetsko sanirala, a se to ni zgodilo," razmišlja Žižek. "Z obstoječim vodstvom občine nismo našli upravljavskega modela, ki bi ustrezal vsem, zato smo v stavbo postopno tudi sami nehali vlagati, " pojasnjuje Babičeva in poudarja, da je zadruga z lastnimi sredstvi obnovila večji del hiše.
"Občina Maribor za zdaj ne načrtuje obnove stavbe, saj v letošnjem proračunu za to nima predvidenih sredstev, zavedamo pa se, da je stavba potrebna obnove. Po lanski grobi oceni bo obnova stala od 300 do 400 tisoč evrov," priznavajo na mestni občini in izpostavljajo, da je občina v zadnjih letih za socialno podjetništvo - neposredno in z oprostitvijo najemnin - prispevala skupno več kot 400 tisoč evrov.

Sašo Bizjak

Nekdanja znamenitost kmalu razsejana po vsem mestu

Podjetja in posamezniki bodo do predvidene izselitve maja 2019 nemoteno nadaljevali delo. "Trenutno imamo v zadrugi več projektov kot kadar koli prej," pojasnjuje Žižek in dodaja, da je bila stavba Tkalka nekoč tudi mestna znamenitost. "Prostore zadruge so si prišli ogledat ljudje iz cele Slovenije, velikokrat tudi iz tujine. Tkalka ni bila le stavba, pač pa odmevna zgodba," se spominja Žižek. "Največji problem je, da nam je stavba omogočala, da smo organizacije in podjetja delali skupaj na eni lokaciji, kar je bila za nas velika prednost. To v prihodnje verjetno ne bo več mogoče, saj bo vsak našel svojo lokacijo na različnih straneh mesta," dodaja.
Babičeva ob tem sprijaznjeno poudarja, da Tkalka ni le hiša, ampak podporno okolje za socialno ekonomijo, zato izselitev za zadrugo ne pomeni zloma. "Želimo tudi poudariti, da Tkalka ni prostor oziroma stavba, ampak dejavnost, sodelovanje in povezanost socialnih podjetij. To pomeni, da lahko deluje tudi na morebitni drugi lokaciji," dodajajo na občini.

Občina se za Tkalko ne boji

V zadrugi so prepričani, da zaradi dotrajanosti stavba za zunanje kupce in najemnike ni zanimiva. "Da je naša zadruga v stavbi Tkalka, je pomembno tudi za občino. Ne samo, da stavbo vzdržujemo - uredili smo tudi Tkalski prehod -, pač pa tudi pokrivamo vse stroške, ki pozimi, ko je treba stavbo ogrevati, niso nizki," razmišlja Babičeva.
Na občini se s tem ne strinjajo. "Prostori, kjer delujejo programi pod nazivom Tkalka kakor tudi Zavod za turizem Maribor Pohorje, so tržno zanimivi, zato se za nadaljnjo usodo stavbe ne bojimo, nasprotno, pri upravljanju občinske infrastrukture težimo k temu, da je zasedena in redno obnovljena, seveda v okviru finančnih zmožnosti," pojasnjujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta