Tragičen udarec za hrvaško rock sceno

Aleš Kocjan
12.12.2017 11:13

Hrvaško glasbeno sceno in ljubitelje rokenrola z območja celotne nekdanje Jugoslavije je v ponedeljek presunila vest o smrti Tigrana Kalebote, bobnarja zagrebške rokovske zasedbe Psihomodo Pop

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tigran Kalebota
Psihomodo Pop

Četudi Tigran Kalebota - Tigi še zdaleč ni bil javno posebej izpostavljen član kultne hrvaške skupine Psihomodo pop (ta funkcija jasno pripada karizmatičnemu in pobalinskemu frontmenu Davorju Gobcu), vest o njegovem nenadnem in nepričakovanem slovesu pušča globoke brazde pri ljubiteljih rock glasbe na območju celotne nekdanje Jugoslavije. Tigran Kalebota, ki je pred dvema tednoma dopolnil 53 let, je poleg že omenjenega Gobca in basista Smiljana Paradiša – Šparke ustanovni član Psihomodo pop. Še več, Tigi je bil bolj originalni član od poskakajočega Gobca, ki daje skupini najbolj značilen pečat. Tigi in Šparka sta že leta 1981 skupaj rokala v skupini Neron. Šele dve leti pozneje se je pojavil Gobac in nastal je Psihomodo Pop. Ostalo je zgodovina enega najplodovitejših rock bendov z območja nekdanje Jugoslavije.
Leta 1985 se Tigi zaposlil na tedanji Televiziji Zagreb kot tonski mojster, čez dobro desetletje pa je obesil službo v javnem zavodu na klin in se posvetil izključno glasbeni skupini. Vsi člani benda so živeli oziroma živijo v prvi vrsti od glasbenega udejstvovanja, na leto pa nanizajo, kot so mi sami povedali po enem svojih nastopov v ljubljanskem Orto baru, med 50 in 100 nastopi v živo.
Sedanja postava skupine se je oblikovala zelo hitro. Kitarist Vlatko Čavar – Brada se je bendu pridružil leta 1986, slovito peterico pa je zaključil virtuoz na klaviaturah in saksofonu Jurij Novoselić – Kuzma leta 1996. V tej zasedbi je skupina pustošila po odrih nekdanje Jugoslavije. Obiski njihovih koncertov niso bili nikoli izguba časa ali denarja za vstopnico. Njihov odrski nastop je vedno odlikovala neverjetna uigranost, virtuoznost vseh petih članov pa vedno začini teatraličnost Gobca, ki je še danes med koncerti kljub svojih 52 letom kot ponoreli najstniški rock zvezdnik.
Leta 1997, ko so bile še rane balkanske vojne vihre odprte, sta v Mariboru na legendarnem festivalu Piše se leto prvič prvič po vojni delila oder hrvaški in srbski bend. To sta bila Psihomodo pop ter Bajaga in Instruktori. V štajerski prestolnici so bili Psihomodo pop pogosto in rado videni gostje. Leta 2007 smo med Festivalom Lent v zafrkljivi rubriki PoLENTa z ocvirki zapisali, da v zaodrju Večerovega odra prvič zmanjkalo piva že pred nastopom. Kako pomembna postaja v njihovi karieri je Maribor, govori tudi živi album Das Beste aus der grosse Hit Parade, ki so ga leta 1999 posneli na Štuku. Že prihodnji četrtek bi morali zagrebški rokerji spet nastopiti v Mariboru na Trgu Leona Štuklja.
Ob Fridi je verjetno še danes njihov največji hit Ja volim samo sebe, s katerim so se v angleški verziji (z na slovom I'm in love with Gobac) leta 1988 kot prvi jugoslovanski bend prebili na glasbeno televizijo MTV. Skupina, ki že od začetka kot vplive na svoje delovanje omenja Iggy Popa, Ramones, Rolling Stones, Lou Reeda in druge, je nato izdala še 15 albumov, med njimi tudi prej omenjeno koncertno kompilacijo iz Maribora.
Tigi je po uradnih navedbah vedno rad poslušal "bolj silovito glasbo". Posebna odlika te kultne zagrebške zasedbe je ostala njihova zvestoba izvornemu glasbenemu izrazu. Nastali so kot garažni bend in ostrega zvoka se niso znebili že več kot 30 let. Zaradi neverjetne glasbene uigranosti in povezanosti peterice bo Tigijevega naslednika za bobni Psihomodo pop čakala težka naloga. Brez dvoma bodo nekoč v prihodnosti Psihomodo pop zaokrožali pomemben del zagrebške rock enciklopedije, skupaj z Azro, Haustorom in Filmom. In Tigran bo kot soustanovitelj Psihomodo pop ostal pomemben del te zgodovine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta