Trg se bo sesul, menijo pri Stellantisu, pri čemer opozarjajo na previsoke cene električnih baterijskih avtomobilov

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.07.2022 05:00

Prav zaradi tega pri koncernu napovedujejo, da bodo do leta 2030 za približno 40 odstotkov znižali stroške izdelave teh avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Carlos Tavares, Stellantis: Prevelika odvisnost od tovarn v Aziji.
Tovarna

Znano je, da so elektrificirani in še posebej električni baterijski avtomobili bistveno dražji od dizelskih ali bencinskih. To je tudi eden izmed razlogov počasnejšega širjenja teh avtomobilov, čeprav je prodaja zadnje čase občutno ugodnejša kot lani ali predlani. Ob tem iz Stellantisa, koncerna, ki združuje pahljačo različnih tovarn, prihaja opozorilo o nevarnostih, ki jih prinašajo ali povzročajo visoke cene električnih avtomobilov.

Najbolj dramatično je na to opozoril Arnaud Debouef, vodja proizvodnje v koncernu, rekoč, da "če električni avtomobili ne bodo kmalu cenejši, se bo trg sesul". Zato pri Stellantisu napovedujejo, da bodo do leta 2030 za nekako 40 odstotkov znižali stroške izdelave teh avtomobilov. Tudi zaradi tega načrtujejo, da bodo številne sestavne dele za avtomobile tovarn Peugeot, Ram, Fiat, Jeep in še nekatere, ki so sestavni del korporacije, izdelovali sami oziroma znotraj koncerna, hkrati pa bodo od svojih dobaviteljev prav tako zahtevali znižanje cen. Dejstvo, da so električni baterijski avtomobili bistveno dražji od bencinskih ali dizelskih, je očitno tudi na slovenskem trgu. Tako je peugeot 208 z 1,2-litrskim bencinskim motorjem (96 kW/130 KM) v izvedbi allure pack naprodaj za 25.630 evrov, električna izvedenka e-208 (100 kW/136 KM) z enako opremo pa za kar 37.550 evrov. V vrhu Stellantisa ne govorijo na pamet.

Sicer pa računajo, da bodo do konca desetletja predstavili kar 75 novih električnih vozil, pri čemer upajo, da bodo vsaj kakšno izdelovali tudi v Franciji. Zviševanju cen se očitno ne morejo izogniti niti pri Tesli, ki še vedno velja za največjega izdelovalca električnih baterijskih avtomobilov. Samo junija so se cene tesel zvišale za približno 5500 evrov, podobno je pri Fordu, Hummerju in še nekaterih.

Ob tem je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares pred nedavnim dejal, da sedanja odvisnost evropskih in drugih avtomobilskih hiš od azijskih izdelovalcev baterij ogroža normalno proizvodnjo na Zahodu. Tudi zaradi tega koncern gradi ali načrtuje gradnjo petih tovarn baterij v Severni Ameriki ali v Evropi. V teh tovarnah naj bi čez čas oziroma do leta 2030 izdelali za 400 gigavatnih ur baterij.

Nekateri, tudi aston martini, so dobili odlog.
Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta