Tudi ZDA niso dovolj pripravljene

Aleš Kocjan
21.03.2017 19:42
General nacionalne garde Kolorada je tik pred upokojitvijo za Večer spregovoril o Slovenski vojski, Natu, Siriji in tudi o morebitnem spopadu z Rusijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Michael Edwards

Trumpov pritisk na evropske odločevalce

Predsednik Borut Pahor, ki je hkrati tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil, je v minulih dneh objavil letno oceno pripravljenosti Slovenske vojske. Ocena, ki jo pripravijo v generalštabu, je že tretje leto zapored negativna za bojno delovanje. Slovenska vojska je zadostno pripravljena le za mirnodobno delovanje. Vaš komentar?

Slovenija je v minulem letu pravzaprav zaustavila padanje izdatkov za obrambo. Toda še zmeraj bo po deležu izdatkov v odnosu do BDP na repu Nata. Kako lahko to vpliva na položaj naše države v zavezništvu ob pričakovanju ZDA, da države članice dvignejo izdatke na dva odstotka BDP, česar Slovenija prav gotovo ne bo dosegla še v naslednjem desetletju?

Rusija je grožnja številka ena

Sekretar Mattis je omenil možnost, da ZDA zmanjšajo svoj prispevek v Natu, če države članice ne bodo sledile zavezam. Kaj natančno naj bi to pomenilo?

Istočasno je predsednik Trump napovedal največje povečanje ameriškega obrambnega proračuna v zgodovini.

Slovenija vodilna v prizadevanjih za mir

Sekretar Mattis je med svojim prvim obiskom v Evropi v vlogi šefa Pentagona obtožil nekatere zaveznice, da ignorirajo grožnje, ki prihajajo z vzhoda, torej iz Rusije. Je govoril o Sloveniji?

In če se vrnemo k Rusiji - ta s svojim ogromnim trgom predstavlja za Slovenijo najpomembnejše tržišče zunaj EU. Tudi zato jo marsikdo težko dojema kot sovražnika.

V Sloveniji ni strahu pred terorizmom

Zdi se, da so ali smo ljudje v tem delu Evrope bolj zaskrbljeni zaradi naraščajočih terorističnih groženj, zlasti po napadih v Parizu in Bruslju, torej težav, ki se kažejo kot posledica nerazrešenih in veliko bolj krvavih konfliktov na Bližnjem vzhodu. Kaj lahko storimo skupaj ali znotraj Nata, da bi omejili ali preprečili teroristične napade v Evropi?

Kako si predstavljate razplet konflikta v Siriji?

Se vam ne zdi, da potrebujemo v Siriji politično rešitev? Da bi se morale velesile, ki so interesno vpletene v to vojno, dogovoriti, kako jo končati?

Kako torej lahko v tej zmedi pomagajo ameriške enote, ki bodo stopile na sirska tla?

Po nekaterih podatkih je Islamska država že skoraj na kolenih in le vprašanje časa je, kdaj bo dokončno poražena. In ko se bo to zgodilo, bomo spet soočeni z vprašanjem ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta