Tuji turisti odkrivajo Celjsko

Asja Lednik
04.05.2018 16:23

Prvomajski prazniki in lepo vreme so privabljali množice turistov v Celje in okoliške kraje, vse boljša povezava s termalnim turizmom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjsko mestno jedro je zelo obiskana točka. 
Jan Štrukelj

Med prazniki si je Celje za svoj popotniški cilj izbralo precejšnje število dnevnih turistov, ugotavlja Jerneja Kolar iz zavoda Celeia Celje. "Med obiskovalci, ki so prišli v mesto, smo zaznali tudi goste, ki bivajo v okoliških zdraviliščih in so v Celje prišli na poldnevni izlet. Prihod termalnih gostov vsekakor povezujemo z našim odličnim sodelovanjem z zdraviliškimi centri iz okoliških občin, ki ga opravljamo v sklopu upravljanja destinacije Dežela celjska ter prav tako z našimi konkretnimi akcijami sodelovanja, ki so ustvarjene z namenom, da v mesto pripeljemo tudi tovrstne goste."
Kolarjeva dodaja, da je pomemben podatek za turista, ki želi obiskati Celje, da sta v mestu kar dva Turističnoinformacijska centra (TIC Center ter TIC Stari grad Celje), ki sta odprta tudi ob nedeljah in praznikih. TIC Center je obiskalo okoli 500 obiskovalcev, TIC Stari grad pa okoli 3000. "Beležimo povečan obisk gostov iz Italije, Avstrije, Nemčije, Rusije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Češke in Poljske, Nizozemske, Belgije, Francije ter Španije. Največ obiskovalcev grad obišče ob koncih tedna. Tuji obiskovalci predstavljajo približno 30 odstotkov vseh obiskovalcev," dodaja Jerneja Kolar in poudarja, da opažajo porast števila obiskovalcev v primerjavi z lanskim letom. Ti si poleg Starega gradu in celjskega mestnega jedra radi ogledajo tudi Celjsko kočo, Šmartinsko jezero in Mestni gozd z drevesno hiško.

Več kot 10.500 prenočitev

Prvomajski prazniki so bili uspešni tudi za občino Podčetrtek, kjer so v tem času zabeležili več kot 3000 prenočitev. "Največ tujih turistov v času prvomajskih praznikov prihaja iz Italije, sledijo jim gosti iz nemško govorečih držav, pa iz Hrvaške ter Srbije," pove Boštjan Misja, direktor Turizma Podčetrtek. Zadovoljni so tudi z obiskom slovenskih gostov, ki jih je bilo letos še več kot lani. "V prvem delu prvomajskih praznikov smo v Termah Olimia ustvarili skoraj 6000 slovenskih prenočitev, kar je za dobrih deset odstotkov več kot preteklo leto. So pa domači gostje predstavljali skoraj 70 odstotkov vseh gostov v tem času, predvsem zato, ker je bil praznik pri nas že v petek in so ga lahko lepo povezali proste dneve," doda Misja.
V času prvomajskih praznikov so bile skoraj stoodstotno zasedene vse hotelske in apartmajske namestitve, medtem ko kamp ni bil polno zaseden. V času med 27. aprilom in 6. majem bomo v Termah Olimia ustvarili več kot 10.500 prenočitev, kar je za dobrih 15 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ocenjujejo. Turisti najraje obiskujejo celotno okolico Podčetrtka, Bistrice ob Sotli in Kozje, predvsem pa kraj Olimje, kjer obiščejo minoritski samostan, čokoladnico in drugo ponudbo.

Stari grad ostaja obiskan.
Igor Napast

Fontana piva vse bolj priljubljena

Žalec je še vedno tranzitna turistična destinacija oziroma destinacija enodnevnih obiskovalcev in turistov, pa poudarjajo v Turističnoinformacijskem centru Žalec. "Med prazniki so najbolj obiskani Fontana piva, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, ribnik Vrbje, jama Pekel in rimska nekropola," dodajajo.
Število obiskovalcev je v približno enakem obsegu kot lani v tem obdobju. Prevladujejo predvsem obiskovalci iz drugih regij Slovenije, zaznati pa je tudi porast števila tujih obiskovalcev. "Največ tujih obiskovalcev je iz Italije, Avstrije in Nemčije. Porasta števila prenočitev po besedah sobodajalcev ni zaznati, so pa bolj polni gostinski lokali v mestnem jedru in več je tudi avtodomov v bližini ribnika Vrbje."
Eden bolj priljubljenih krajev v okolici Celja v času prvomajskih praznikov je tudi Laško. Janja Urankar Berčon, direktorica Centra za šport, turizem, informiranje in kulturo Laško, pravi, da sta najbolj obiskana njihova glavna ponudnika, ki skupno predstavljata 79 odstotkov vseh namestitvenih kapacitet. To sta Thermana in Terme resort. "Od tujih turistov beležimo največ Italijanov, sledijo Avstrijci, Srbi in Hrvati. Približno polovica naših gostov je iz tujine. V Thermani večji del predstavljajo Slovenci, v Rimskih termah tujci. Velik je tudi obisk kopališč, kar je posledica lepega vremena. Hoteli na območju Laškega so bili v času prvomajskih praznikov 85-odstotno zasedeni. Turisti radi raziskujejo staro mestno jedro", pove Urankar Berčonova in doda, da imajo "pozitiven odziv na inovativno zunanjo avanturo Unlock Laško, preko katere obiskovalci odkrivajo legendo o farovški deklici, ob lepem vremenu obiščejo energijske točke, najraje pa posedijo v zdraviliških parkih. Še vedno pa je najbolj obiskan izlet Ogled Pivovarne Laško, ki mu sledi degustacija piva." Če gre soditi po prvomajskih praznikih, Celje z okolico postaja prava turistična destinacija, ki jo vse bolj odkrivajo tudi tujci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta