Urgentno reševanje

Urška Mlinarič
28.07.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Da smo pred četrtim valom epidemije, ni več dvoma. Precepljenost prebivalstva v Sloveniji je prenizka, da bi se mu lahko izognili brez resnejših posledic, bolnišnice se bodo spet polnile in levji delež obremenitev bodo spet nosile medicinske sestre. Te že leta opozarjajo na slabe razmere, v katerih delajo, na podplačanost glede na odgovornost, ki jo nosijo, in na nemogoče delovnike, zaradi katerih trpi tudi zasebno življenje. Neuspešno. Politika jim je vselej prikimavala, a nič kaj ali premalo storila za resne premike. Tudi zato so v minulih letih počasi in potiho odhajale z delovišč v bolnišnicah in te so jih le s težavo nadomeščale, a nikoli zares nadomestile. Če so koronski dodatki za hip pripomogli, da je marsikatera medicinska sestra še malo stisnila zobe, zdaj na njihovo delo na etični pogon ni mogoče računati. Prihajajo tudi nove generacije, ki odločno terjajo delovne razmere in plačilo, vredne njihovega truda.

Tudi zato politiki ni preostalo drugega, kot da tistim v bolnišnicah vendarle ponudi višje plače. Kolikšen bo izplen, je stvar pogajalske taktike in uspešnosti, a že zdaj je jasno, da ponujeno - od 4 do 12 odstotkov višje plače za najbolj obremenjene - ne bo zadostovalo, če želi oblast pred volitvami ohraniti socialni mir in ne tvegati, da se bodo bolniške sobe na nekaterih oddelkih še naprej občasno zapirale, ker ne bo osebja, ki bi pacientom zagotavljalo ustrezno oskrbo. Ne nazadnje plače niso vse, kar je treba izboljšati. Tu so tudi delovne razmere.

Ob tem se sindikati, ki zastopajo interese zaposlenih v zdravstveni negi in socialnem varstvu, kjer so razmere prav tako daleč od rožnatih, zelo dobro zavedajo, da so v igri interesov šibkejši partner, čeprav so po drugi strani prav medicinske sestre najštevilnejši kader v zdravstvu. Ko gre za interese zdravnikov, za njihove pritiske ni bil imun še noben pristojni minister, tokrat pa imajo tudi močno podporo v predsedniku vlade, ki je že napovedal, da si zdravstvo zasluži svoj plačni sistem z vsemi specifikami. In tu je past, v katero že omenjeni sindikati nikakor nočejo stopiti. Ne le, da jih bo vlada pri tem poskušala zaobiti. Ker bo za zdravstvo skupna vreča, bodo kratko potegnili tisti z nižjimi plačami.

To se je pokazalo tudi pri covid dodatkih, kjer vlada z interventnim zakonom ni bila pripravljena za zaposlene v zdravstvu določiti pavšalnega zneska, kar bi bilo najbolj pošteno, temveč ga je prav tako kot pri prvem dodatku - ki je bil že zakonsko zacementiran - vezala z odstotki. In tako so zaposleni v zdravstveni negi v primerjavi z zdravniki dobili drobiž. Razsodnost in preudarnost oblasti bosta zato v prihodnjih tednih potrebni, sicer se zaradi revolta zaposlenih v zdravstveni negi lahko znajdemo v situaciji, ko bo dostop do zdravstvene oskrbe še bolj otežen. Pa za to ne bo mogoče s prstom kazati na izgorelo zdravstveno osebje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta