V 101. letu umrl kralj chardonnayja. Hrvat iz doline Neretve je pomagal k svetovni slavi kalifornijske Nape

Va
14.12.2023 11:50

Prvo nagrado je Mike Grgich prejel leta 1972 v Los Angelesu, leta 1976 je sledila tako imenovana slepa degustacija v Parizu in ga ponesla med zvezde.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinski sodi na posestvu Grgich v Kaliforniji. 
Profimedia

V 101. letu starosti je umrl Miljenko Mike Grgich, legenda hrvaškega vinarstva. Njegov chardonnay je pred skoraj 50 leti na znameniti pariški degustaciji Judgement of Paris z naskokom premagal vsa francoska vina.

Grgich je sinonim za inovativnost in izjemnost, Mike pa je bil vinarski pionir, ki vina ni prideloval samo z glavo in čutili, ampak tudi s srcem, kakor je rad rekel. Njegovi vinogradi se že od leta 1977 razprostirajo v dolini Napa v Kaliforniji in na svetovni zemljevid vodečih vinorodnih regij je Napo pomagal zapisati prav preminuli Hrvat. Grgichevo zmagovalno steklenico iz Pariza hrani Nacionalni muzej ameriške zgodovine Smithsonian, tako kot baretko, ki je bila tudi njegov zaščitni znak. 

Grgich izvira iz doline Neretve, rojen je bil leta 1923 blizu Ploč v družini, ki je imela majhen vinograd in vinoteko. Že tam je bilo odločeno, po kateri poti bo šel. V Zagrebu je diplomiral iz enologije in vinogradništva in se takoj odpravil v Nemčijo. To je bilo sredi petdesetih. Sledila je Kanada, leta 1958 pa je dobil ameriški vizum, piše Jutarnji list.

Prvo nagrado je prejel leta 1972 na degustaciji v Los Angelesu, že leta 1976 je sledila tako imenovana slepa degustacija v Parizu in ga ponesla med zvezde.

Vina iz Grgich Hill so bila izjemna od prve trgatve. Chardonnay so leta 1977 razglasili za najboljšega na svetu. To vino s trgatve leta 1979 so dve leti pozneje postregli v Beli hiši, tistega iz leta prej pa britanski kraljici Elizabeti II. prav tako v Beli hiši leta 1983. Grgich je postal kralj chardonnayja, vina iz njegovega kalifornijskega vinograda pa standard, po katerem se ocenjuje vsa vina te sorte.

Hrvaški izseljenec, ki je v ZDA poskrbel za svojo svetovno slavo, je leta 1996 proizvodnjo vrhunskega vina razširil na Pelješac in nastala je blagovna znamka Grgić vina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta