V srcu Hrvaške leži mesto v obliki zvezde. Ga poznate?

Karlovec je morda res najbolj znan po pivovarni, zato je čas, da spoznate še druge njegove znamenitosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Karlovec
Shutterstock

Karlovec je eno tistih mest na Hrvaškem, ki ga vsi poznamo po imenu, ljubitelji piva tudi po tej priljubljeni pijači, redko kdo pa ga je že obiskal. Mesto ob štirih rekah, ki ga nikoli ni osvojila nobena vojska, je bilo v začetku 19. stoletja zaradi cvetoče obrti in trgovine najbogatejše na Hrvaškem. Še danes se bogastvo kaže v lepo ohranjenih ulicah Zvezde, najstarejšega dela mesta, ki ima resnično peterokrako obliko. Obkrožajo jo nekdanji obrambni jarki, ulice in trge pa dopolnjujejo lepo urejene zelene površine z drevoredi kostanjev in lip. Sredi Zvezde se dviguje zvonik pravoslavne cerkve sv. Nikolaja in obiskovalcem kaže pot. Če se vseeno izgubijo, pa jih bodo pravilno usmerili prijazni domačini, ki radi kaj povedo o zgodovini kraja.

Že sam sprehod po Karlovcu je doživetje, saj malo katero mesto obkrožajo kar štiri reke. V Karlovcu so to Korana, Kolpa, Mrežnica in Dobra. V vseh štirih se je možno kopati, čeznje pa vodijo številni mostovi. Obilje vode in vodnih živali je spodbudilo tudi nastanek sladkovodnega muzeja Aquatika, v katerem zagotovo ne bodo uživali samo otroci. Na vzpetini nedaleč od središča mesta pa stoji Stari grad Dubovec, s katerega so od 13. stoletja branili ladje na bližnji Kolpi pred napadalci. Danes je eden najlepše ohranjenih spomenikov fevdalnega graditeljstva na Hrvaškem.

Karlovec, Dubovec
Ivo Biočina

Pravljične naravne lepote

Karlovec in okolico lahko preprosto raziskujete s kolesom, saj je urejenih približno 1000 kilometrov kolesarskih poti. Dolge so od 30 do več kot 100 kilometrov, med najnižjo in najvišjo točko na poti pa je bodisi le 25 metrov bodisi spodobnih 580. Tako lahko vsakdo najde primerno pot zase, od izletov po dolinah vseh štirih rek, v gričevnati Kordun do zahtevnejših terenov gorovja Žumberak, Petrove gore in Gorskega kotarja. Da ne boste samo poganjali pedalov, pa si lahko za cilj kolesarskih izletov izberete katero od številnih naravnih ali kulturnih znamenitosti:

1. Plitviška jezera resnično ne potrebujejo posebne predstavitve. Slapovi in jezerca na reki Korani navdušujejo množice obiskovalcev, in to v vseh letnih časih. Manj znane pa so Plitviške doline, severno preddverje narodnega parka Plitviška jezera, tam, kjer Korana zapušča območje jezer. Obiščete lahko jamo Baraćeva špilja, muzej narave ali srednjeveško mestece Drežnik nad kanjonom Korane.

Plitvice, Veliki slap
Aleksandar Gospić

2. Rastoke so slikoviti predel mesta Slunj, ob sotočju Korane in Slunjčice, ki se izliva v večjo sestro preko 20 med seboj prepletenih slapov. Kraj je tako zanimiv, da so ga v začetku 60. let preteklega stoletja izbrali za prizorišče indijanske vasice v kultnem filmu Winnetou. Še danes na bregovih reke stojijo leseni mlini z značilnimi lopaticami, imenovanimi žličke, v nekaterih še vedno meljejo žito. V Rastokah morate zato vsekakor pokusiti tradicionalni kruh brez kvasa, pečen iz več vrst žita.

Rastoke
Shutterstock

3. Pravljična pokrajina v okolici Ogulina je navdihnila najbolj znano hrvaško avtorico pravljic, Ivano Brlič-Mažuranić (1874-1938), katere dela so prevedena v številne svetovne jezike. V čast slavni someščanki so v Ogulinu leta 2013 uredili Ivanino hišo pravljic, ki s pomočjo sodobne tehnologije mlade in tudi starejše obiskovalce popelje v skrivnostni svet pravljic.

Ogulin, hiša pravljic
Domagoj Blažević

Tradicionalne jedi pod eno znamko

Gastronomijo karlovške županije zaznamujejo darovi narave, ki je tukaj darežljiva z ribami iz vseh štirih rek, divjadjo in gobami iz gozdov ter obilnim pridelkom z njiv in vrtov na rodovitni zemlji. V vseh hodih najdete tradicionalne jedi, od zelenjavnih, gobovih in mesnih juh preko pečenega ali ocvrtega mesa do ribjih specialitet. Naročite jih v lokalih, označenih z napisom TRAD FOOD SPOT, v katerih nadarjeni kuharji skrbijo za promocijo lokalne gastronomije. Hrano lahko poplaknete z znanim pivom Karlovačko, ki ga v karlovški pivovarni izdelujejo od leta 1854. Tradicija varjenja piva v Karlovcu pa je še daljša,najstarejši dokument o tem je iz leta 1779.

Ko boste naslednjič hiteli proti jadranski obali, si le vzemite kak dan ali vsaj nekaj ur časa za to slikovito in bogato pokrajino, ki leži v samem srcu Hrvaške. Zagotovo bo hitro osvojila tudi vaše srce, da se boste vedno radi vračali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.