(VIDEO) Brez milosti: Kdo bo na Emi 2018 najbolj padel na zobe?

Denis Živčec Denis Živčec
16.02.2018 10:10

Iz jutrišnje Večerove priloge V soboto. Komentar skladb slovenskega evrovizijskega predizbora. Ker je misel, da se o okusih ne razpravlja, preprosto trapasta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rtv Slo

Čas za polfinale Eme 2018. Jutri v studiu 1 TV Slovenija. Z Vidom Valičem v voditeljski vlogi in enim najbolj evrovizijskih odrov v zgodovini izbora. Nekako je nacionalki uspelo, da bomo kljub varčevalnemu programu na trenutke imeli občutek, da smo že maja, na velikem izboru v Lizboni. Veliko drznih, dobrih kadrov, poigravanja z lučmi in velik led zaslon na tleh. Skladbe, ali vsaj odlomke šestnajstih tekmovalnih skladb, smo že slišali. O okusih se ne razpravlja. Pravijo. A če bi to držalo, Evrovizija zagotovo ne bi preživela 63 let. Poslušali smo jih in upamo si napovedati, da bo letošnja bitka brez milosti. Spopad lanskih favoritov in novih, nepričakovanih imen. Le osem jih bosta žirija in gledalci poslali v veliki finale. Še več, napovedati si upamo tudi, kdo bo gladko pogorel. Evrovizija nikoli ni bila mila reč. Sprehodimo se skozi šestnajsterico.

Skladba iz reklame za dodatno zavarovanje

Tanja Ribič, izvajalka ene najlepših in najbolj uspešnih slovenskih evrovizijskih skladb, se vrača. Dolgo je že nismo slišali peti in morda je kdo pričakoval, da bo šla na varno pot ter predstavila nekakšen Zbudi se 2.0. Pa je predstavila popolno presenečenje. Skladba Ljudje je preprosta, oklestena pompoznosti. Tanja bo v njej vsa nežna in topla, morda orošenih oči, manj eterična kot v Zbudi se, zato pa bolj ljudska. Skladba, ki bi lahko postala nova himna Klica dobrote, zlahka pa si jo predstavljamo v reklami za slovenske mlečne izdelke, kakovostno domače pivo ali dodatno zavarovanje. Ali kot špico nove slovenske TV-serije tipa „Lindenstrasse“. Na Evroviziji 2018? Najbrž ne. Je pa lepo, da Tanja spet poje. Na odru bo zagotovo videti odlično. In mlajše kot kadarkoli.
{embed_youtube}https://youtu.be/irNXY9I7Isk{/embed_youtube}
Glas pevke skupine King Foo gre globoko pod kožo in vsaka strokovna žirija, ki da kaj nase, bo verjetno kak glas namenila kakovostni zasedbi, v kateri igra tudi mojster Rok Golob. Žive sanje je karizmatična skladba, a bolj zaradi vokala kot pa vsesplošnega faktorja povzročanja mravljincev. Zmagovalka? Ne.
{embed_youtube}https://youtu.be/aNP0nKJA1fM{/embed_youtube}
Ina Shai je lani veliko pozornosti pritegnila s skladbo Colour me, četudi se je odlična mlada pevka na koncu, ko se je vse vrtelo okoli omarjev, bqlovcev ter prepada med okusom žirije in gledalcev, nekam izgubila. Tako hipnotična in božajoča kot lanska njena letošnja skladba V nebo ni, a gre za zanimiv poskus in z dobrim odrskim nastopom se lahko Ina prebije v finale.
{embed_youtube}https://youtu.be/3J2mAGaC6dQ{/embed_youtube}
Pri skladbi Vesna skupine Indigo ne gre prezreti, da je zasedba očitno navdušena nad glasbo Depeche mode. A prav mogoče je, da se bo njihova Vesna med bistveno bolj udarnimi konkurenti hitro izgubila. Morda prva priložnost za hiter sendvič in kakav.
{embed_youtube}https://youtu.be/3zt4yID3cwU{/embed_youtube}
ManuElla Evrovizije očitno še nima dovolj. Kar ni tako nenavadno, glede na to, da živi na Švedskem, v najbolj evrovizijski državi. Pričakovali bi kaj bolj skandinavsko šlagerskega, a ni padla pod vpliv severnjaškega kiča. Skladba Glas je mnogo temnejša od Blue and Red, jasno je, da spoznavamo ManuEllo v najbolj zreli luči do zdaj. Močna, malce himnična balada. Pretežek komad za zmago? Skoraj zagotovo. Pa tudi njena konkurenca je letos mnogo hujša kot leta 2016.
{embed_youtube}https://youtu.be/ap1z3AHlHdU{/embed_youtube}
Še eno sveže ime na Emi je Mila. A prav mogoče je, da boste, če se boste v kuhinjo vrnili še po jogurt, njeno skladbo Svoboda prešpricali. Bolj slovenska popevka kot resen evrovizijski poskus. Ne pozabimo, da smo ob lanski evrovizijski zmagovalki od ganjenosti jokali. Zato ... premalo. Četudi Mila poje, da ne verjame v ograje.
{embed_youtube}https://youtu.be/TM30lcnXI7M{/embed_youtube}
V akutnem pomanjkanju dobrih slovenskih moških vokalistov je Orter svetla luč. Navdušil je leta 2016 na Melodijah morja in sonca s skladbo Zaprta v grad, tokrat bo pel skladbo Kraljica, katere soavtor je. Še en težek, temen komad z veliko vsebine, kar ga najbrž že vnaprej diskvalificira iz bitke za končno zmago. Odličnemu Orterju do velikega preboja manjka hit. In to Kraljica ne bo.
{embed_youtube}https://youtu.be/bLFbs5eeBfo{/embed_youtube}

Brutalna gejevska pop štanca

Ste si kdaj mislili, da bi vas na Pesmi Evrovizije lahko zastopala ženska z imenom Lara Kadis? No, letos se to utegne zgoditi. Skladba Zdaj sem tu bo prvi zelo resen napad na prvo mesto Eme 2018. Glede nato, da se vas bo večina spraševala, kdo za vraga to sploh je, vas bosta osupnila njena karizma in naraščajoče dramatična, urbana skladba Zdaj sem tu. Kurja polt zagotovljena. Zanimivo jo bo slišati v angleški različici, če se kdaj zanjo odloči. Lara bo visoko. Morda postane Raiven Eme 2018 - ali jo celo preseže. Pa še zanimivo obleko bo imela. Velik odrski potencial.
{embed_youtube}https://youtu.be/xyKyiF1PQy0{/embed_youtube}
Sledi drugi močan galop proti vrhu. Bql. Mlada Korošca, ljubljenca nacije, lomilca src, poba, tako simpatična, da bi si ju človek dal na nočno omarico. Poleg plišastega medvedka in zobnega aparata. Z velikim naskokom lanska zmagovalca telefonskega glasovanja - in to, da jima je lani zmaga ušla, jima bo letos šlo na roko. Skladba Ptica je njuna najbolj odrasla do zdaj in nima tistega prvožogaškega, adolescentnega bum efekta kot Heart of Gold. Poloti se te nežnejše. Tole bo zelo visoko uvrščeno in kar kliče po angleški priredbi. Fantoma bi si upali pripisati glas ljudstva, zanimivo pa bo videti, koliko je lanski cirkus okoli njiju v želodec sedel žirantom, ki so se naposlušali očitkov poslušalcev, da so jima naredili krivico.
{embed_youtube}https://youtu.be/ZPukoXvSvlE{/embed_youtube}
Sledijo Proper. Ime, ki nam ne pove popolnoma nič, dokler ne izvemo, da je glavni pevec skupine Luka Sešek, zlati deček popovih talentov in zmagovalec zadnje sezone oddaje Znan obraz ima svoj glas. Škoda, da ni svojega izjemnega glasu in trenutne medijske priljubljenosti izkoristil za malo bolj vznemirljiv komad, kot je Ukraden cvet. Mejno depresivno.
{embed_youtube}https://youtu.be/SqnFxTieD0o{/embed_youtube}
Tretji najnevarnejši poskus za zmago je skladba Uspavanka – Lullaby Nike Zorjan. Nalezljivo nenavadna kombinacija orienta in prekmurščine, ki ima očitno v zalogi tudi angleško različico. Res si ni lahko tujcev predstavljati, kako v Lizboni pojejo „čüješ me, kak pope kak popejvlen“. Nika je, še posebej po zadnji sezoni iskanja znanega obraza, vroča roba. Letošnji Raayev najbolj vroč in neposreden poskus. Evrovizijske izkušnje kot spremljevalna vokalistka Nika že ima. Je 2018. končno njeno leto? Z nekaj sreče ter poigravanja z lučmi in kadri zagotovo.
{embed_youtube}https://youtu.be/kG0XhHFKpQA{/embed_youtube}
Marina Matensson je Švedinja, ki živi v Izoli. Takšen je tudi njen komad Blizu. Svetel, zračen, poslušljiv, lep. Zelo radijski. Zmagi pa se najbrž ne bo približala.
{embed_youtube}https://youtu.be/4bHJIM_9-Pk{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta