(VIDEO) Na hrvaškem otoku, nadvse priljubljenem tudi pri Slovencih, hotel v morje spušča fekalije, ljudje zbolevajo

A.L.
22.09.2023 10:44

Mama dveh mladoletnih sinov, ki sta se kopala v morju pod tem hotelom, je za portal povedala, da sta oba okužena s kožno boleznijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Profimedia

V čudovitem zalivu Osibova na otoku Brač se ljudje kopajo, misleč, da je zaliv skoraj nedotaknjen. A na videz čisto morje pravzaprav vara. Ves ta čas so iz bližnjega hotela po kanalizaciji v morje spuščali nevarne spojine, vse skupaj pa se je odrazilo v otroških kožnih boleznih. "Hotelski kompleks Gava, ki je v tuji lasti, izpušča kanalizacijo v morje. Gostje hotela se zjutraj kopajo v lastnih iztrebkih, ki jih v sistem spuščajo ponoči. Inšpekcija je že opravila pregled in, kolikor mi je znano, izrekla kazen," je dogajanje za Morski.hr opisal bralec. Svoj zapis je podkrepil tudi z videoposnetkom.

Otroci, ki so se kopali v neposredni bližini, so dobili kožne izpuščaje, starši pa si želijo, da zgodba končno pride v javnost. "Samo predstavljajte si, da plačate luksuzne počitnice in da isto letovišče spušča fekalije v morje, kjer se kopajo večinoma otroci. Je to res takšen turizem, kot si ga želimo in h kateremu stremimo," pa se sprašuje ena od bralk portala.

Mama dveh mladoletnih sinov, ki sta se kopala v morju pod tem hotelom, je za portal povedala, da sta oba okužena s kožno boleznijo. "Bila sem šokirana, da je kaj takega mogoče. Otroci so se kopali v tamkajšnjem vodnem parku. Oba sinova sta zbolela, starejši, 15-letnik, veliko intenzivneje. Bili smo pri zdravniku, in ko smo mu povedali, da sta se kopala in kje sta se kopala, je takoj vedel, kje sta dobila izpuščaje," pripoveduje njuna mama.

Podjetje Vodovod Brač d.o.o. je po opravljenem ogledu terena zadevo prijavilo pristojnemu inšpektoratu. Lastnike so nemudoma pozvali, da se lotijo sanacije, in jih opozorili, da bo v nasprotnem primeru njihova nepremičnina izključena iz vodovodnega omrežja.

Direktor letovišča Gava Watermen Resort Peter Maričić je sprva dejal, da ni pristojen za komentiranje zadeve. Kasneje si je očitno premislil in jim v imenu podjetja Svpetrvs hoteli poslal pisno izjavo. Med drugim je zapisal, da so predani ohranjanju plaž in morja, pomembno jim je tudi zdravje njihovih gostov. "Zahtevali bomo vzorčenje morja, prav tako pa bomo vzorce odnesli v najustreznejše laboratorije na Hrvaškem."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta