Okužena voda v okolici Žalca: Pomoč v bolnišnici je poiskalo že 99 ljudi

Rozmari Petek Rozmari Petek
06.10.2022 15:06

Težave zaradi okužene vode se umirjajo, se pa sedaj vnemajo debate, kdo je za vse to kriv in kdo bi moral občane dodatno obveščati, da voda ni pitna, pa jih ni. Na Polzeli zahtevajo sklic izredne seje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najbolj so posledice s fekalnimi bakterijami okužene vode čutili otroci. V bolnišnici je pomoč poiskalo 99 ljudi, še mnogo več se jih je zdravilo doma. Vodo je do preklica še vedno treba prekuhavati.
Shutterstock

Trebušne težave občanov v Žalcu, na Polzeli in v Preboldu, ki so posledica okužene vode, počasi izvenevajo. "V Splošni bolnišnici Celje smo od 3. do 6. oktobra skupno obravnavali 99 pacientov s trebušnimi težavami. Kot smo že poročali, smo jih v treh ponedeljkovih izmenah (3. oktober) obravnavali 51, v torek, 4. oktobra, še 30, v sredo, 5. oktobra, 17 in danes, 6. oktobra, do časa, ko poročamo, še enega pacienta," so pojasnili v Splošni bolnišnici Celje. "Vsi ti pacienti ne živijo na območju onesnaženega vodnega vira, so pa ob triaži v urgentnem centru navedli, da so se pred začetkom slabega počutja tam nahajali (služba, obiski pri sorodnikih, prijateljih ...). Vsi pacienti so bili v urgentnem centru ustrezno oskrbljeni in nato odpuščeni v domačo oskrbo. Tudi otroka, ki sta bila v ponedeljek sprejeta na otroški oddelek, sta bolnišnico že zapustila," so dodali. Nacionalni inštitut za javno zdravje pa dodaja: "Pri epidemiološkem anketiranju oseb ugotavljamo, da je imelo prebavne težave bistveno več oseb, ki pa niso obiskale zdravnika. Vsi oboleli so imeli vsaj 12 ur drisko z bruhanjem in vročino."

Za njihove tegobe so, sodeč po prvih analizah, ki jih je na podlagi v ponedeljek odvzetega vzorca iz Vrtca Šempeter opravil Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, krive bakterije escherichia coli in enterokoki, ki so prisotne v fekalijah. "Če je pitna voda fekalno onesnažena, kar se je izkazalo v konkretnem primeru, lahko to predstavlja nevarnost za zdravje ljudi in so možne ter verjetne posledice za zdravje uporabnikov take vode," so pojasnili.

Kdo je kriv, da so fekalije prišle v pitno vodo, bodo razčiščevali kriminalisti. Kdo je kriv, da sistem ni deloval in da ni opozoril, da dozirnik klora že več dni ne deluje, pa želijo izvedeti župani, ki so soustanovitelji Javnega komunalnega podjetja Žalec. Kot je za Večer povedal žalski župan Janko Kos, se bodo župani na to temo sestali v torek. "Če sistem ni daljinsko pokrit preko elektronskega nadzora, potem mora biti zagotovoljen fizični nadzor. Saj tudi sanitarije čistilke pregledujejo na par ur," je bil slikovit Kos. V JKP Žalec so namreč šele na podlagi zaskrbljenega klica iz Vrtca Šempeter v ponedeljek zjutraj ugotovili, da dozirnik za klor na črpališču vode v Matkah že od petka ne deluje. "Vsega ne smemo posploševati, bomo pa pokazali na tistega, ki je kriv. Ne mislimo ga 'obesit', ampak želimo vzpostaviti mehanizem, da se to ne bi več dogodilo. Če je pa kdo posvinjal okolico s fekalnimi odpadki, ga je treba ostro kaznovati. Tudi zato, da se to ne bi več zgodilo. Ker, voda, četudi ne bi bila klorirana, brez bakterij ne bi povzročila takšnih težav. Ne vemo pa, ali so bila bakterije že dlje časa, pa jih je klor do petka vendarle uničeval."

Hkrati so nekateri (morebiti zaradi bližajočih se lokalnih volitev) krivdo za neljubo situacijo, ki je dodobra zdelala občane, sploh najmlajše, začeli iskati pri posameznih županih. Ravno danes je novoizvoljeni poslanec Gibanja Svoboda na Polzeli Aleš Rezar podal pobudo za sklic izredne seje polzelskega občinskega sveta. "V skladu z zakonodajo je namreč občina tista, ki (po)skrbi za varno in učinkovito oskrbo občanov s pitno vodo," je med drugim zapisal v pozivu. A kot se je nato hitro odzval za Večer, volitve niti slučajno niso razlog na njegovo reakcijo. "Ne vem, s kakšno pravico si v objavi dovolite predpostavljati, da so razlogi poziva lokalne volitve! Če sem lahko iskren, se mi zdi to zelo sprevrženo in zahtevam, da ta del nemudoma odstranite in se za napako opravičite! Veste, gre za zdravje ljudi, kamor štejem tudi sebe (sem prav tako bil deležen okužbe), še pomembnejši pa so otroci, med katerimi so zboleli tudi moji," je bil zgrožen. Dodal je, da je enak poziv poslal tudi žalskim svetnikom in županu, kjer sicer osebno na volitvah ne sodeluje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta