(VIDEO) Pri Korčuli opazili ogromne kite glavače: Jim grozi nevarnost nasedanja ali celo pogina?

M.R.
23.08.2023 15:52

Hrvaški Inštitut Plavi svijet je poročal, da je danes dobil več obvestil o skupinah velikih kitov v Jadranskem morju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Že zjutraj je bil omenjeni inštitut obveščen o tem, da so pri Korčuli opazili najmanj pet kitov glavačev. Ker gre za živali, ki sicer prebivajo na morski globini preko tisoč metrov, jim lahko v Jadranu grozi nevarnost nasedanja ali pa celo pogina. 

"Na žalost se v večini primerov obiski kitov glavačev v Srednjem in Severnem Jadranu končajo z nasedanjem ali poginom samic opaženih skupin, največkrat na italijanski strani Jadranskega morja. Zato je treba na vsak način zagotoviti spremstvo skupine in pravočasno zagotoviti reševanje," so opozorili pri inštitutu.

Potem ko so bili obveščeni o prisotnosti kitov, so se tudi člani inštituta odpravili na morje in jih posneli. Vse, ki bi jih opazili, pa so prosili, da naredijo kako fotografijo ali videoposnetek in zabeležijo natančno lokacijo, kjer se je to zgodilo, ter tudi smer njihovega gibanja. Prosijo, da te informacije nato posredujejo na telefonski številki +385 51 604 666 ali +385 91 4637424 ali pa na elektronski naslov info@plavi-svijet.org, lahko pa tudi preko mobilne aplikacije Marine Ranger, ki je dosegljiva na naslovu www.marine-ranger.org.

"Navkljub velikosti kiti glavači za ljudi niso nevarni, če se jim približajo. Ker so živali verjetno izčrpane, dezorientíran​e in vznemirjene, saj so na neznanem terenu, vas prosimo, da se jim ne približujete in jih ne preganjate, saj bi lahko s tem početjem povzročili, da nasedejo ali poginejo," so še sporočili iz inštituta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta