(VIDEO) V boju za najmočnejšega Slovenca Matjaž Belšak znova dokazal svojo premoč

Gregor Grosman Gregor Grosman
17.06.2024 07:00

Zelo zahtevna je bila tudi peta disciplina, v kateri so atleti testirali moč prijema. Čim dlje so morali prenesti kovinske "kovčke", ki so tehtali 260 kilogramov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

Deset domačih tekmovalcev in trije gostje iz tujine so se v okviru avtomobilističnega spektakla, ki ga je organiziral New Limits, udeležili državnega prvenstva v strongman-u. Tekmovanje za najmočnejšega Slovenca je spremljal zvok brnečih motorjev in vonj po bencinu, ki sta risala adrenalinsko kuliso, na kateri so se najmočnejši Slovenci spopadli v šestih disciplinah in znova pokazali, zakaj ta športna panoga prav nobenega gledalca ne pusti ravnodušnega. 

Tekmovanje je od udeležencev zahtevali, da pokažejo svojo maksimalno moč, hitrost, vzdržljivost, tekmovalno tehniko in vztrajnost. Kot nam je povedal Matjaž Belšak, organizator tekmovanja strongman, ki mu je tudi letos uspelo zbrati dovolj točk za ponovno zmago, je bila organizacija psihično težja kot naloge.

Matjaž Belšak, najmočnejši Slovenec 2024. 
Gregor Grosman

V prvi disciplini so morali tekmovalci premakniti 7,5 tone težek Hubatov tovornjak in ga povleči 20 metrov daleč. Po majhnem klancu navzgor. Na voljo so imeli 60 sekund. Če jih je to uspelo so sodniki zabeležili njihov čas, v kolikor pa tekmovalci v danem času razdalje niso premagali, so sodniki upoštevali pot, ki jo je naredil tovornjak. Matjaž Blešak je celotno razdaljo premagal najhitreje, v zgolj 32,84 sekunde. Tako je Belšak, ki je na podlagi žreba štartnih številk otvoril tekmovanje, nasprotnikom že na začetku pokazal, da z njim tudi letos ne bo šale. 

Gregor Grosman

Druga disciplina je bila dvigovanje bremena nad glavo. Tekmovalci so dvigovali axel palico, na voljo pa so imeli dve različno težki bremeni: 105 in 125 kilogramov. Belšaku je v 90 sekundah težje breme uspelo dvigniti nad glavo 6 krat, sledil je Niko Cartl, ki je naredil 5 ponovitev.

Gregor Grosman

Metanje peščenih vreč je bila tretja disciplina, ki je veljala za tehnično najbolj zahtevno. Šest različno težkih peščenih vreč (18, 20, 22, 24, 26 in 28 kilogramov) so morali vreči preko ovire, ki je bila visoka 3,85 metra. Zmago pri tem izzivu si je primetal Niko Cartl, ki je presenetil z dobro tehniko in hitrostjo ter je s časom 19,67 sekunde premagal vodilnega Belšaka, ki je zaključil s časom 24,66 sekunde.

Pred začetkom četrte discipline je že bilo jasno, da se bosta za prvo mesto in s tem za naziv najmočnejšega Slovenca 2024 borila Cartl in Belšak. Tekmovalci so morali v najkrajšem možnem času 4 krat premakniti rekvizit težak 160 kg. Treba ga je bilo pobrati s tal, postaviti v navpični položaj in prevrniti na drugo stran.

Gregor Grosman

Zelo zahtevna je bila tudi peta disciplina, v kateri so atleti testirali moč prijema. Čim dlje so morali prenesti kovinske "kovčke", ki so tehtali 260 kilogramov. Svojo nadvlado je ponovno dokazal Belšak, ki je kovčke nesel 33,80 metrov daleč. Njemu najbližji je bil Cartl, ki mu je uspelo kovčke nesti 21,50 metrov daleč. Največji izziv je tekmovalcem predstavljala pot okoli stožca. 

Gregor Grosman

Zadnja disciplina, je bila dvig avtomobila na ogrodju. Na prvo mesto se je s 15 dvigi sivega Mercedeza zavihtel Matjaž Belšak, sledili so mu Niko Cartl s ponovitvijo manj ter Tim Drenovec in Manuel Comer z dvema ponovitvama manj. Naziv najmočnejšega Slovenca je tako ostal v rokah Belšaka, ki pravi da se počasi umika iz profesionalnega športa. Četudi to zelo rad počne, na profesionalnem nivoju ni več to, kar je bil nekoč. "Počasi bo čas, da vodilo prevzamejo mlajši fantje," je zaključil Belšak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta