(VIDEO) Za sprehajališče in plažo luksuznega naselja v Savudriji investitorji uničili obalo, poročajo domačini

Va
20.04.2023 16:07

Denar je najmočnejši zakon, so zaradi ekocida zgroženi v hrvaški Istri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Resort Petram gleda na Piran.
Tomaž Primožic/fpa

Medtem ko se Hrvati in Slovenci dajejo okrog Piranskega zaliva, ključne položaje na obeh straneh morja prevzemajo Srbi, je pred časom objavil Morski.hr, zdaj pa postregel z nadaljevanjem.  

Gre za megalomanski projekt srbskih investitorjev Miodraga Kostića (dobro ga poznajo tudi v Portorožu) in Vojislava Gajića, ki sta okolico savudrijskega svetilnika izbrala za lokacijo razkošnega resorta apartmajev in vil Petram. Zmogljivost: do 1000 gostov.

Tomaž Primožic/fpa

Gradnja gre zdaj h koncu (še lani so napovedovali, da bo vse zaključeno do letošnje velike noči), lokalni prebivalci pa opozarjajo, da se v tako imenovanem Istrskem Novem Beogradu, kakor so turistično naselje s pogledom na Piran poimenovali, ker arhitekti Petrama gradijo tudi v Novem Beogradu, dogaja devastiranje narave razsežnosti ekocida.  

Morski.hr navaja lokalni portal Tiramola, da z zaključnimi deli uničujejo obalo, da bi uredili sprehajališče in plažo za goste Petrama. Zato so razredčili bujno vegetacijo, s tem pa, se boji lokalno prebivalstvo, za zmeraj uničili naravno obrambo tega dela Istre pred hudourniškimi vodami in njihovim izlivanjem v morje. "Poskušamo rešiti, kar se še da, a se mi zdi, da smo že zelo pozni. Denar je najmočnejši zakon," je za Morski.hr komentirala urednica Tiramole Sanja Bosnić.

Kako komentirajo očitke iz Istre, smo vprašali tudi na slovenskem trgu dobro znanega investitorja, MK Group iz Beograda, in Petram Resort. Odgovore objavimo, ko jih prejmemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta