Vroče: Tako Omarjevo neuvrstitev komentirata Raay in Marjetka

Denis Živčec Denis Živčec
12.05.2017 09:35

Kako letošnje evrovizijsko dogajanje okoli Slovenije komentirata Raay in Marjetka Vovk, avtorja in izvajalca zadnje slovenske skladbe v finalu, Here for you, avtorja letošnje drugouvrščene pesmi na Emi, Heart of gold. Tista, ki sta 2015 na Dunaju veljala za favorita. Avtorja sklade, s katero je Lina na otroški Evroviziji bila tretja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Še eno evrovizijsko leto brez Slovenije v finalu. Kaj se je po vašem v torek zvečer sploh zgodilo?

Marjetka: "Zgodil se je krasen in korekten nastop našega predstavnika, dobra vokalna izvedba skladbe On my way. Omar se je odrezal solidno in ni mu kaj očitati. Zgodilo pa se je tudi to, kar so napovedovale stavnice, predvidevanja in odzivi iz Evrope. Ne le Sloveniji – tudi ostalim državam."

Raay: "Neverjetno, države našega polfinala, ki so prišle naprej, so razen ene prav tiste, ki so jih napovedovale stavnice. Ko odšteješ iz stavnic države, ki ta večer niso tekmovale, je to deset držav, ki so jim napovedovali najvišje uvrstitve."

Omar Naber ni naredil ničesar narobe. Njegov nastop je bil, vsaj v okviru načrtovanega, brezhiben. Pa vendar ni zadostovalo. Zakaj?

Raay: "Ko pride do športnih tekmovanj, je vsem jasno, kaj šteje. Zanimiva primerjava so smučarski skoki. Ne šteje, kako tehnično dober smučar skakalec je nekdo na splošno ... Na dotični tekmi potrebuje pravi skok! Skok, ki sodi na tisto tekmo, da je konkurenčen ostalim skokom, s katerimi drugi skačejo. Lahko narediš še tako lep telemark, skočiš še s tako lepo tehniko in ne narediš nič narobe, pa vendar obstaneš v prvi seriji. In če je skok pesem – je zgodba podobna na Evroviziji. Vsekakor pa Slovenija na sami Evroviziji ni naredila nič narobe. Le 10 drugih držav je, kot kaže, naredilo toliko bolj 'prav'. Z izbiro, z nastopom, nekaj se jim je pač poklopilo."

Marjetka: "Kljub odličnim vokalnim izvedbam mnogih v našem večeru je primerna konkurenčna skladba tista, ki največ šteje – v kombinaciji z dobrim nastopom - od tod beseda 'vizija'".

Da imamo izjemnega pevca, so Sloveniji letos priznavali celo najbolj zahtevni tuji komentatorji. Vokalna odličnost pa na Evroviziji vedno ne žanje uspehov. Kakšno pevsko tekmovanje je pravzaprav potem sploh to?

Raay: "Evrovizija ni pevsko tekmovanje. To je 'SONG' contest. Kvalitetna korektna pesem z dobrim vokalom ni dovolj, da konkurira skladbam, ki dosegajo uspehe - na eni strani inovativne, predvsem izstopajoče pesmi, ki se jih zapomniš, na drugi strani trendovski hiti."

Marjetka: "A ne le Omar, še pet drugih odličnih vokalistov ni dobilo prostora v finalu. Gruzija, z eno najbolj izjemnih vokalistk letos, pa države z odličnimi vokalistkami – Finska, Češka, Islandija, Albanija. Vse brez finala. Vokalni presežki, a je nekaj zmanjkalo. Kombinacija pesmi, vokala in vizualne podobe. Evrovizija žal ni 'The Voice'. Tam bi bil vrstni red najbrž precej drugačen."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta