Z glasbo (d)o solidarnosti in miru

Od Maribora do Cankarjevega doma v Ljubljani cel teden prireditve, posvečene mednarodnemu prazniku zborovskega petja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koncert Carmine Slovenice ob svetovnem dnevu zborovstva bo danes v Minoritih.
Sašo Bizjak

Množica zborovskih prireditev po svetu zaznamuje svetovni dan zborovske glasbe, ki je vsako leto drugo nedeljo v decembru in je največja temu namenjena prireditev v Sloveniji. Poglavitno sporočilo dneva zborovskega petja je, da v glasbi ne iščemo le oblikovne popolnosti in poustvarjalne lepote, temveč z združenimi močmi slavimo solidarnost, mir in razumevanje.

Kot 500-krat v koš

Na vprašanje, kako postaneš vrhunski zborist, je odgovarja: "Če na treningu ne vržeš žoge v koš vsaj petstokrat na dan, ne bo uspeha. Enako je pri zborovskem petju – če ne postaviš vokala ali konzonanta v predel glave oziroma ustne votline, tudi na pevskem nastopu ne boš uspel."
Jurgec je diplomiral na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistriral na beograjski Fakulteti za glasbene umetnosti. Bil je učitelj in ravnatelj SGBŠ Maribor. Dirigira na različnih koncih sveta, vabili so ga marsikam: Nanut ga je hotel za svojega naslednika v Dubrovniku, izbran je bil za univerzitetno kariero v ZDA itd. Je prejemnik Gallusove, Glazerjeve plakete, Betettove nagrade, Glazerjeve nagrade za življenjsko delo ...

Zimske urice in Potujoča muzika

Ob svetovnem dnevu zborovske glasbe bo drevi, 12. decembra, v Minoritski cerkvi Maribor ob 19. uri koncert Zimske urice v ciklu Attacca, nastopili bodo Koncertni zbor Carmina Slovenica, Pevska šola CS in !Kebataola! Carmina Slovenica se vsako leto v decembru pridružuje praznovanju svetovnega dneva zborovske glasbe, ki je v več kot petindvajsetih letih pevsko združil na tisoče zborov.
Najboljši slovenski mladinski zbori bodo 16. decembra napolnili Gallusovo dvorano Cankarjevega doma, kjer bo prav tako v počastitev svetovnega dne zborovstva koncert združenih izbranih mladinskih zborov Slovenije Potujoča muzika. Bienalno prireditev pripravlja JSKD od leta 2011. Zbere vrhunske slovenske mladinske zbore, hkrati pa spodbuja slovenske skladatelje, da za zbore napišejo izvirne skladbe. Letos sta za to priložnost nastali skladbi Tadeje Vulc in Tineta Beca, ki bosta na koncertu krstno izvedeni. Na koncertu se bo predstavilo 17 mladinskih zborov, v katerih poje približno 500 pevcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta