Za aktivne pse v zrelih letih

Namesto lososovega olja veterinarji zadnja leta priporočajo olje iz zelenoustih školjk, ki jih gojijo v zelo čistem morju ob obali Nove Zelandije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Tako kot ljudje tudi psi z leti zbolevajo in niso več tako gibčni in živahni kot prej. Zaradi boljše ozaveščenosti skrbnikov psov in številnih novih veterinarskih dognanj pa tudi psi dosegajo vedno višjo starost, posledica tega pa je, da se tudi pri njih v večjem obsegu pojavljajo tegobe, povezane s starostjo. Zato pasji skrbniki vedo, da tudi njihovi ljubljenčki potrebujejo pravilno prehrano za ohranjanje zdravja in dobrega počutja. Pomembne so zlasti esencialne maščobne kisline, ker jih telo – ne človeško ne živalsko – ne more proizvajati samo, mu pa na različne načine koristijo. Za zdravje štirinožnih kosmatincev so seveda odgovorni skrbniki, zato je nujno vedeti, kako esencialne maščobne kisline pomagajo psom:

  • koristne so za zdravo kožo in sijočo dlako;
  • zmanjšujejo vnetje in bolečine v sklepih, če žival trpi za artritisom ali drugimi vnetnimi težavami;
  • pomagajo izboljšati imunski sistem, ker spodbujajo proizvodnjo protiteles;
  • podpirajo razvoj možganov pri mladičih, starejše pse pa varujejo pred demenco.

Slabosti lososovega (ribjega) olja

Mnogo skrbnikov psov zato svojim psom redno daje lososovo olje, ki je dolgo veljalo za dober vir esencialnih omega 3 maščobnih kislin. Vendar so novejše študije dokazale, da ima lososovo olje tudi slabe lastnosti:

  • največkrat je pridobljeno iz rib, gojenih na onesnaženih področjih, zato ga pred embaliranjem prečistijo s strupenimi snovmi, te pa se po daljšem jemanju nakopičijo v telesu psa;
  • lososovo olje zaradi temperature, vlage in svetlobe hitro oksidira, oksidirano pa v telesu povzroča vnetja in ima tako več slabih učinkov za zdravje kot dobrih;
  • v lososovem olju omega 3 maščobne kisline niso v zelo visokih odmerkih, zato je treba psu dajati več olja, to pa lahko povzroči prebavne težave;
  • ker vedno več ljudi pozna koristi omega 3 kislin, se na tržišču pojavlja cela vrsta izdelkov, vendar vsi niso najboljše kakovosti. Zato je treba pred uporabo preveriti, ali ima določen izdelek analizne certifikate čistosti in stopnje oksidacije, od kod izvira in ali so bile pri njem opravljene kake klinične študije učinkovitosti pri psih.
shutterstock

Olje namesto tablet proti bolečinam

Namesto lososovega olja veterinarji zadnja leta priporočajo olje iz zelenoustih školjk, ki jih gojijo v zelo čistem morju ob obali Nove Zelandije. To olje je v zelo koncentrirani obliki vsebovano v prehranskem dodatku Antinol, obenem pa ta ne vsebuje nobenih kemikalij, ki bi bile za živali škodljive. Antinol se po mnenju veterinarjev odlikuje z zelo nizko stopnjo oksidacije, podvržen pa je bil tudi številnim kliničnim študijam.

Včasih je dodajanja Antinola prehrani psov tako učinkovito, da psu ni treba več dajati tablet proti bolečinam, lahko ga celo obvaruje pred operacijo. 

Če se torej želite še dolgo posvečati skrbi za svojega štirinožnega prijatelja, razmislite o prehranskih dodatkih, s katerimi boste vsakodnevno poskrbeli za njegovo dobro počutje. O prehranskem dodatku kot je Antinol si lahko več preberete ahko več preberete na njihovi uradni spletni strani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.