Zaboga, samo 80 mož

Natalija Jurše
01.12.2016 22:16
Niti sinovi takratnih borcev ne vedo, da je njih oče stal na Doberdobu. Lastni sinovi ne vedo, da je branil predvsem slovensko zemljo!
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski vojak X. bataljona štajerskega 87. pešpolka Amandus Pepernik je pod psevdonimom A. Vitalis svoje spomine na soško fronto opisal v knjigi pod naslovom Doberdob, slovenskih fantov grob. Spomini so prvič izšli dvajset let po spopadih, drugič po devetdesetih letih. To so zanimivi in pretresljivi zapiski in razmišljanja preprostega slovenskega vojaka, ki je imel srečo in je v vojni ostal živ. Nekateri odlomki zvenijo naravnost srhljivo, a doživeto in brez olepševanj. Nekaj jih objavljamo.

„Ležimo na trebuhu in Italijani nas pobijajo s svojimi granatami. Dozdeva se nam, da nas bodo popolnoma uničili, še preden bomo katerega izmed njih zagledali. Takšen boj nikakor ni po naši volji, a ne moremo si pomagati.“ (Doberdob, slovenskih fantov grob, str. 40)
"Koliko je bilo takih, ki so v hudem artilerijskem ognju ali navalu neopaženi in nesebično izvršili junaška dejanja, pa jih je naslednji dan, ko so mirno ležali za škarpami, raztrgala granata; in nikogar ni, ki bi o junaštvu teh vojakov kaj vedel in povedal.

"Hura, Hura!« se čuje iz sto in sto grl. Še ranjenci vpijejo na vso moč, ker drugače ne morejo sodelovati.
Milost? Prej od leva kot od beštij v človeških podobah! Usmiljenje? Ste ga vi imeli ali vaše granate do nas? Sedaj smo mi močnejši! Že se zasadi nož ali bajonet v sovražnikova prsa. Brez prestanka, ne da bi pomislili, ubijamo, ko bi to ne bilo drugače mogoče, in delamo tako marljivo, kot bi vse življenje ne delali drugega. /.../

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta