Zadnji vzdihljaji uporniškega Alepa

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
08.12.2016 17:26
Sirske vladne sile so v treh tednih osvojile tri četrtine vzhodnega dela največjega sirskega mesta, ki je bilo štiri leta pod nadzorom upornikov
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Po skoraj štirih letih in pol se bo očitno kmalu končala bitka za Alep, največje sirsko mesto, ki je pred vojno štelo kakih 2,5 milijona prebivalcev. Vse kaže, da bo sirski predsednik

Bašar al Asad

uresničil svoje napovedi in strl upor v vzhodnem delu mesta do božiča, če ne, pa najkasneje do inavguracije novega ameriškega predsednika 20. januarja prihodnje leto. Obupni boj pripadnikov številnih uporniških skupin v vzhodnem delu mesta, ki so ga zasedali štiri leta, kar je bil Alep razdeljen na pol, pojenja. Včeraj so tako uporniki predlagali petdnevno takojšnjo premirje, v katerega času bi pod nadzorom Združenih narodov evakuirali najhujše ranjence in se pričeli dogovarjati o prihodnosti Alepa, a so jih vladne sile zavrnile.

Padel stari del mesta

Sirske režimske sile predsednika Asada so namreč včeraj zavzele še stari del Alepa, ki so ga doslej nadzorovali uporniki. Po navedbah dobro obveščenega Sirskega observatorija za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, so režimske sile ob močni podpori topništva namreč včeraj zjutraj pregnale upornike iz starega mestnega jedra in okolice mošeje Umajad. Uporniki so se umaknili proti jugu mesta, vendar so po navedbah observatorija v zelo težkem položaj, tako zaradi ranjencev kot tudi bolezni, pomanjkanja zdravil, hrane in vode. Območje okoli starega mestnega jedra naj bi po nekaterih navedbah sicer zapustili, ker jim je sicer grozilo, da jih bodo obkolili.

Johna Kerryja
Sergej Lavrov

Nemoč svetovne politike

Prav Rusija je pri Asadovem ponovnem zavzetju Alepa odigrala ključno vlogo. Njeni nenehni zračni napadi so krepko oslabili upornike in ubili na stotine civilistov. Včeraj so Rusijo zaradi tega obsodili ameriški predsednik

Barack Obama

, nemška kanclerka in britanska premierka

Angela Merkel

ter

Theresa May

, francoski predsednik

François Hollande

, kanadski premier

Justin Trudeau

in njegov odhajajoči

Matteo Renzi,

ter pozvali k takojšnjemu premirju. "Alep je izpostavljen vsakodnevnemu bombardiranju in topniškim napadom s strani sirskega režima in njegovih zaveznic, zlasti Rusije in Irana," so opozorili v skupnem sporočilu. "Pri tem niso izvzete niti bolnišnice in šole, še več, pogosto so tarče načrtnih napadov. Slike umirajočih otrok parajo srca."

Vitalij Čurkin
Michele Sison

"Vsaka minuta se zdi kot smrt"

Ob vseh slabih novicah pa je prišla iz Alepa vsaj ena dobra. Sedemletna sirska deklica Bana, ki je od septembra po twitterju svetovno javnost obveščala o razmerah na vzhodu Alepa, preden je v nedeljo objavila zadnji tvit, zaradi česar so se mnogi zbali za njeno varnost, se je znova oglasila.

Bana Alabed

je s tega socialnega omrežja izginila v nedeljo, v ponedeljek pa se je potem pojavil nov tvit, menda ga je objavila njena mama, v katerem piše, da je nevarnost še vedno velika in da se nimajo kam skriti. Dekličinim tvitom o življenju med vojno v Siriji sledi več kot 160 tisoč uporabnikov. Pisateljica JK Rowling je bila med tistimi, ki so v nedeljo poskušali preko twitterja priti do informacij o tem, kaj se dogaja z Bano. Rowlingova je Bani poslala celotno zbirko knjig o Harryju Potterju, potem ko je deklica v enem od tvitov zapisala, da rada bere, saj tako pozabi na vojno. Fatemah je med razgovorom z novinarjem televizije BBC oktobra dejala, da bi njena hčerka rada, da "svet sliši njihov glas". Vir televizije BBC je zdaj sporočil, da sta Bana in njena mama Fatemah, ki pogosto objavlja tvite v njenem imenu, na varnem na neznani lokaciji. Toda v novem tvitu je pisalo: "Napadajo nas. Nikamor ne moremo, vsaka minuta se zdi kot smrt. Molite za nas. Adijo - Fatemah #Alep."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta